Elon Musk agyi chipjét hamarosan embereken is kipróbálhatják
A Neuralink implantátumát már sikeresen tesztelték egy disznón és egy makákón
Elon Musk agyi chipjét hamarosan embereken is kipróbálhatják

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 21.
Elon Musk a világ leggazdagabb techmilliárdosa hamarosan embereken is elkezdheti tesztelni agyi chipjét, mellyel reményei szerint a lebénult embereknek segíthet majd megtanulni újra járni.

A techmilliárdos vállalkozó rendszeresen felhívja arra a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térnyerésével szükségessé vált az emberek úgynevezett felturbózása is, úgynevezett agy-számítógép interfészek beültetésével. A futurista üzletember úgy véli, hogy eljut majd a technológia arra a szintre, hogy tényleges beszéd nélkül tudjanak majd az emberek egymással kommunikálni, csak a gondolatátvitel segítségével. 

Már többször is írtunk arról, hogy a milliárdos vállalkozó miként próbálja meg a biológiai agyat összekapcsolni a digitális eszközökkel, hogy ez által vegye fel az ember a versenyt a mesterséges intelligenciával szemben. 

A Neuralink, amely már sikeresen ültetett be mesterséges intelligenciával működő mikrochipeket egy Pager nevű makákó majom és egy Gertrude nevű disznó agyába, most klinikai vizsgálati igazgatót és koordinátort is toboroz, hogy a technológiát embereken is el tudja kezdeni tesztelni.

Musk a múlt hónapban azt mondta, hogy óvatosan optimista azzal kapcsolatban, hogy az implantátumok lehetővé tehetik a lebénult emberek számára, hogy újra járhassanak.

"Reméljük, hogy jövőre beültethetjük az eszközt első emberekbe, akik súlyos tetraplégiás vagy quadriplegiás gerincvelő-sérüléseket szenvedtek, az FDA [Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság] jóváhagyásával" - mondta a Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsának csúcstalálkozóján.

„Úgy gondolom, hogy a Neuralink segítségével lehetőségünk van arra, hogy helyreállítsuk a gerincvelősérülést szenvedettek teljes testfunkcióit.

A Neuralink jól működik majmoknál, és valójában számos tesztet elvégzünk, melyek mind azt erősítik meg, hogy a Neuralink eszköz nagyon biztonságos és megbízható, valamint biztonságosan eltávolítható” - tette hozzá.

A techmilliárdos kicsit elszámította magát, mikor 2019-ben azt jósolta, hogy az eszközt már 2020-ra emberi koponyába ültethetik be.

Musk világossá tette, hogy a készülék „koponyával egy szintbe kerül majd beültetésre, és vezeték nélkül töltődik majd, így teljesen normális kinézete lesz és normális érzést kelt majd”.

Hozzátette, az embereknek úgy kell gondolniuk a technológiára, mint a hibás/hiányzó neuronok áramkörökkel való cseréjére.

„Felgyorsul majd a fejlesztés előrehaladása, ha jövőre az emberekben is használjuk majd az eszközt (majmokkal ugyanis elég nehéz árnyalt beszélgetést folytatni)”

– mondta.

A Neuralink korábban közzétett egy videót egy majomról, amelybe beültették a chipet, és csupán elméjét használva játszotta a Pong videojátékot.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!