"El Diablónak adtam a szívem" - sátánista dallal nevezett Ciprus az Eurovízióra?
Átlagemberek, teológusok és a ciprusi ELAM párt is tiltakozott a szám nevezése ellen
"El Diablónak adtam a szívem" - sátánista dallal nevezett Ciprus az Eurovízióra?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 01.
Ciprus úgy döntött, egy görög énekesnőt, Elena Tsagrinou-t és az "El Diablo" számot nevezi az Eurovíziós Dalfesztiválra. Többen azonban  "istenkáromlás" és a "kereszténység elleni támadás" címen heves tiltakozásuknak adtak hangot a döntéssel kapcsolatban.

Egy férfit letartóztatott a rendőrség, miután az szombaton betört a ciprusi közszolgálati televízió területére, hogy országa "istenkáromló" eurovíziós dala ellen tiltakozzon. Röviddel letartóztatása után szabadon is engedték. A férfi a vádak szerint verbálisan zaklatta a televízió munkatársait, röviddel azután, hogy kihirdették: az "El Diablo", vagyis "a Gonosz" című számot indítják majd a dalfesztiválon.

A televízió szerint több telefonos fenyegetést is kaptak a döntés bejelentése után.

A dal címe, illetve szövege -

„El Diablónak adtam a szívem ... mert azt mondja nekem, én vagyok az angyala” -

sokakat felháborított a Földközi-tenger keleti részén fekvő szigetországban, akik szerint a dal tele van sátánnal kapcsolatos részekkel.

Egy középiskolákban tanító teológusokat képviselő ciprusi egyesület undorítónak találta a dalt és annak visszavonására szólított fel, hiszen abban az énekes „élethosszig tartó odaadást ígér a Sátának és szerelmet is vall neki”.

A szélsőjobboldali ELAM politikai párt képviselői szerint még ha a dal szövege metaforikus is, akkor is "sötét támadás és sértés hitünkre nézve".

Az évente megrendezett Eurovíziós verseny egy milliók által nézett, szeretett műsor, amely gyakran vitatott, extremitásba hajló vagy egyszerűen gyenge minőségű dalokat vonultat fel.

(AP News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!