Az Eurovízió szervezői attól félnek, Izrael dala háborús utalásokat tartalmaz, vizsgálat indult
Az Eurovízió szervezői attól félnek, Izrael dala háborús utalásokat tartalmaz, vizsgálat indult

Forrás: Shutterstock/Review News

2024. 02. 23.
Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői bejelentették, hogy „alaposan megvizsgálják” az izraeli fellépőnek a dalszövegét, mert felmerült a gyanú, hogy az a Hamász október 7-i mészárlására tesz utalásokat. Érdekes módon ez Ukrajna esetében nem volt probléma.

A dal az „Októberi eső” címet viseli, amelyet Eden Golan énekel majd a tervek szerint a svédországi Malmőben tartandó eseményen, májusban. Az Israel Hayom újság információi szerint a dalban többek között a következő sorok szerepelnek:

„Nem maradt levegő, amit belélegezhetnénk”

, és az is, hogy:

„mindannyian jó gyerekek voltak, mindegyikük”.

A dalszöveg emellett „virágokat” is említ, ami az újság közlése szerint a háború halálos áldozatainak a katonai kódneve. A versenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) korábban hangsúlyozta, hogy a dalverseny politikamentes esemény. Éppen ezért a versenyzőket kizárhatják, ha megszegik ezt a szabályt, és politikai utalásokat tesznek.

A képet árnyalja, hogy a Gázai övezetben zajló háború miatt ezt megelőzően petíciókat indítottak meg nem nevezett csoportok, és azt követelték, hogy Izraelt tiltsák ki az eseményről, de az EBU a múlt héten közölte, hogy felülvizsgálatot végzett, és úgy döntött, hogy Izrael részt vehet az eseményen.

A malmöi szervezők egyébként elmondták, hogy a város biztonsági előkészületei során figyelembe veszik a gázai konfliktushoz, az ukrajnai háborúhoz, és a kiberbiztonsághoz kapcsolódó fenyegetéseket.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!