Izrael enged a nyomásnak: átírja a Hamász-támadást idéző eurovíziós dal szövegét
Izrael enged a nyomásnak: átírja a Hamász-támadást idéző eurovíziós dal szövegét

Forrás: Twitter/Reuters

2024. 03. 04.
Izrael beleegyezett, hogy átdolgozza az Eurovíziós Dalversenyre nevezni tervezett dal szövegét, miután a verseny szervezői kifogásolták azokat a sorokat, amelyek a Hamász október 7-i brutális támadására utaltak - közölte vasárnap az izraeli nemzeti műsorszolgáltató, a Kan.

Az Eurovízió, amelyet idén május 7-11. között rendeznek meg a svédországi Malmöben, politikamentes eseményként határozza meg magát, és kizárhatja azokat a versenyzőket, akik ezt az elvet áthágják. A Kan műsorszolgáltatót bízták meg Izrael nevezőjének kiválasztásával.

Az izraeliek Eden Golan „Októberi eső" című dalát nevezték be a versenyre. Mely olyan sorokat tartalmaz, mint a „nincs több levegő, hogy lélegezzünk" vagy a

„valamennyien jó gyermekek voltak."

- nyilvánvaló utalásként azokra az emberekre, akik óvóhelyeken húzódtak meg, amikor a Hamász fegyveresei bestiális gyilkosságokat és emberrablásokat követtek el egy szabadtéri zenei fesztiválon és dél-izraeli kibucokban, kiváltva a mostani gázai háborút. 

A szöveg emellett utal a „virágokra" is, melyet a katonai kódnyelvben a háborús veszteségekre használják.

Az izraeli műsorszolgáltató közölte, hogy az ország elnöke, Jichák Herzog kérésére egyezett bele a változtatásokba.

"Az elnök hangsúlyozta, hogy különösen ebben az időszakban, amikor azok, akik gyűlölnek minket, minden színtérről igyekeznek félrelökni és bojkottálni Izrael államot, Izraelnek büszkén és emelt fővel kell megszólalnia, és minden világfórumon fel kell emelnie zászlaját" - mondta Kan.

Ukrajna előző, 2022-es győztes pályázata politikai dalszövegeket tartalmazott, amivel kapcsolatban nem fogalmaztak meg a szervezők kritikát.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!