Egyöntetű támogatásáról biztosította a "transznemű" sportolókat az Amerikai Kollégiumi Atlétikai Szövetség
Szerintük a biológiai férfiak tesztoszteronelnyomás után egyenlő eséllyel indulnak, mint a nők
Egyöntetű támogatásáról biztosította a "transznemű" sportolókat az Amerikai Kollégiumi Atlétikai Szövetség

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 14.
Ahogy egyre több amerikai államban harcolnak női sportolók azért, hogy ne kelljen biológiai férfiak ellen versenyezniük, az Amerikai Kollégiumi Atlétikai Szövetség (NCAA) kijelentette, hogy határozottan és egyöntetűen kiáll a "transznemű" egyetemista sportolók ügye mellett.

A szervezet semmilyen aggályt nem fejezett ki azzal kapcsolatban, hogy a biológiai férfiak mekkora előnnyel versenyeznek a nőkkel az adott sportágakban.

„Az NCAA Kormányzótanácsa határozottan és egyértelműen támogatja, hogy a transznemű diák sportolók versenyezhessenek az egyetemi sportágakban. Ez az elkötelezettség a befogadás és a tisztességes verseny értékein alapszik ”

- jelentették ki nyilatkozatukban.

Mindemellett a tesztoszteronelnyomás erősen megkérdőjelezhető módszerét érvényes eszköznek ítélték arra, hogy egyenlősítse az a nők és a férfiak esélyeit a versenysportban. 

A British Journal of Sports Medicine szaklap nemrégiben megjelent tanulmánya szerint azok a biológiai férfiak, akik egyéves hormonkezelésen estek át, és továbbra is szilárd előnyt élveztek női társaikkal szemben a női sportokban.

Noha a kutatók elismerték, hogy a kétéves hormonkezelés valóban pozitív jeleket mutat a "transznemű" sportolók esetében, elismerték, hogy a biológiai előny teljes megszüntetésére nincs lehetőség.

Az NCAA emellett világossá tette nyilatkozatában, hogy bajnokságok helyszíneként csak olyan választható, ahol a biztonságos, egészséges és diszkriminációmentes környezetet tudnak biztosítani. A szervezet igyekszik elérni, hogy

az általa elismert bajnokságokat csak úgy lehessen megrendezni és lebonyolítani, hogy minden sportolót, résztvevőt elfogadásban és kellő tiszteletben részesítenek.

Legutóbb a republikánus dél-dakotai kormányzó, Kristi Noem kijelentette, hogy az NCAA esetleges megtorlásaitól tartva államában nem ír alá a női sportokból transzneműeket kiszorító törvényjavaslatot, amit más államok már megtettek.

Arkansasban már betiltották, hogy "transznemű" biológiai férfiak női sportokban versenyezzenek. Republikánus törvényalkotók húsz amerikai államban nyújtottak be hasonló javaslatot idén, azonban az említett államokban a tilalom ellen is nagy a nyomás a transzpárti aktivisták és szervezetek részéről, így még nem tudni, mi lesz a kimenetele a kezdeményezéseknek.

Ahogy arról korábban írtunk, tavaly februárban három amerikai tinilány pert indított, hogy a lánysportokban ne versenyezhessenek biológiai férfiak Connecticutban. Trump igazságügyi minisztériuma támogatta a pert, azonban a Biden-adminisztráció nemrég bejelentette, visszavonja azt. A lányok a fair play visszaállítását követelik.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!