Egyáltalán nem biztos, hogy november 3-án megtudjuk, ki lesz az USA elnöke
A választás napjából választási hét lehet
Egyáltalán nem biztos, hogy november 3-án megtudjuk, ki lesz az USA elnöke

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 07.
A november 3-i elnökválasztás napjából akár választási hét is lehet - jelentette ki Jocelyn Benson, Michigan demokrata párti államtitkára az amerikai elnökválasztásról adott interjújában az NBC televízióban vasárnap.

Kijelentette: arra kell felkészülni, hogy a választási eredmények nem születnek meg november 3-án, ezek összeszámlálása akár egy hétig is elhúzódhat.

Napokig tarthat a szavazatok összeszámolása

"A lényeg az, hogy a választás éjszakáján nem tudunk majd összeszámolni minden voksot, és nem lesz meg a teljes végeredmény. Ezzel már tisztában vagyunk" - fogalmazott Jocelyn Benson.

Hozzáfűzte: felkérték a helyi törvényhozást, hogy változtasson a vonatkozó törvényeken, lehetővé téve a jobb felkészülést a választásra és a voksok gyorsabb összesítését. Nem fejtette ki azonban, hogy milyen konkrét jogszabály-módosításokra lenne szükség.

A demokrata párti politikus leszögezte: az idei elnökválasztás legfontosabb tényezője a pontosság. "Néhány plusznapot vesz igénybe, hogy biztosítsuk a szavazatok teljes körű és pontos megszámlálását" - mondta. A folyamat teljes átláthatóságát ígérte:

"minden egyes állampolgár pontosan tudni fogja, hol tartunk a voksok számlálásában".

Hozzáfűzte, hogy az államban megnövelték a szavazatszámlálási berendezések kapacitását.

Korán isznak majd a medve bőrére?

A televízió műsorvezetőjének azon felvetésére, vajon aggódik-e, hogy valamelyik elnökjelölt túl korán kiáltja ki magát győztesnek a választás éjszakáján, a demokrata párti politikus igennel válaszolt.

"Számomra ez újabb példája lenne a félreinformálásnak vagy a hamis információknak, amit a mostani választási ciklus idején már többféle módon és több platformon láttunk. A félreinformálást mi az igazsággal és a pontossággal egyensúlyozzuk majd ki" - fogalmazott.

Jocelyn Benson azt mondta: Michigan államban a választók minden körzetben szavazhatnak levélben és személyesen is. Megjegyezte, hogy személyesen vette fel a kapcsolatot az állami postaszolgálat (USPS) vezetőjével, Louis DeJoy-jal és a michigani postai vezetőkkel a voksolás zavartalan lebonyolítása érdekében.

Elcsalnák a levélszavazást?

Donald Trump amerikai elnök és több republikánus törvényhozó is aggályait fejezte ki affelől, hogy a postai úton történő tömeges szavazás megnövelheti a választások elcsalásának esélyeit. Korábbi regionális példákra hivatkozva volt már rá példa, hogy egy ember több szavazatot is le tudott adni, míg feltűnően sok kézbesítetlen szavazólap került vissza a feladókhoz. 

A Demokrata Párt ugyanakkor a járványhelyzetre hivatkozva ragaszkodik a levélben történő szavazás támogatásához, így alakulhat ki politikai elemzők szerint az a helyzet, hogy míg a november 3-ai napon a személyesen voksolók körében Donald Trump nyer, a levélszavazatok a mérleg nyelvét Joe Biden oldalára billenthetik el. 

Azt viszont sokan biztosra veszik, november 3-án nem lesz végleges eredmény az amerikai elnökválasztáson. 

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!