Döntött a Nemzetközi Atlétikai Szövetség: nem versenyezhetnek nőkkel azok a transzneműek, akik serdülőként még fiúk voltak
Döntött a Nemzetközi Atlétikai Szövetség: nem versenyezhetnek nőkkel azok a transzneműek, akik serdülőként még fiúk voltak

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 24.
Az atlétikai szövetség nőknek szóló versenyein ezentúl nem indulhatnak azok a magukat nőnek tartó biológiai férfiak, akik a serdülőkoron fiúként estek át.

Az új szabály „a férfiból nővé vált transznemű sportolókra vonatkozik”.

Mindig nehéz döntést hozni, amikor különböző csoportok egymásnak ellentmondó szükségeiről és jogairól van szó, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy igazságosnak kell lennünk a női sportolókkal”

- nyilatkozta a szövetség elnöke.

Sebastian Coe azt is elmondta, hogy az atlétikai szövetség továbbra is a „fizikai teljesítőképességet” fogja figyelembe venni, és azt, hogy a férfiak az évek során fizikálisan előnybe kerülnek a nőkkel szemben.

A szövetség azonban azon fog dolgozni a következő egy évben, hogy a transzneműek befogadását is megvalósítsa, és Coe szerint a most hozott szabály nem azt jelenti, hogy soha nem fognak igent mondani.

A szervezet korábban megállapította, hogy a magukat transzneműnek valló biológiai férfiak továbbra is előnnyel indulnak „az izomtömegüket, izomtérfogatukat és erejüket tekintve” a nőkkel szemben, egy egy éves hormonkezelés után is.

(CNN / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!