Döntetlenre mentheti a választást Netanjahu? - szabálytalanságok miatt nyújtottak be panaszt
Választási csalás történt Izraelben?
Döntetlenre mentheti a választást Netanjahu? - szabálytalanságok miatt nyújtottak be panaszt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 29.
A választási bizottság közzétette a március 23-i parlamenti választás eredményeit, amelyet a grémium várhatóan március 31-én, az esetleges fellebbezések és jogorvoslatok után fog hivatalosan átadni Reuven Rivlin államelnöknek.

Miután nem sikerült elég mandátumot szereznie a többségi koalíció összehozásához, Benjamin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártja a hírek szerint akciócsoportot hozott létre az esetleges szabálytalanságok kivizsgálására sürgeti az arab pártok közös listájának szavazatainál Umm al-Fahmban, Taybeh-ben, Jaffában és Kfar Mandában.

A végeredmény ugyanis azt mutatta, hogy a Likud 285 ezerrel kevesebb szavazatot szerzett a múlt heti választásokon, mint a márciusin, 36 mandátumról 30-ra csökkentve mandátumait.

Ha az arab pártok elég jelentős számú szavazatát nyilvánítanák érvénytelennek, az egy újabb mandátumot eredményezhetne a Likudnak.

A Likud szavazóhelyiségeket felügyelő törvényhozója Slomó Karhi a Times of Israel szerint szombaton úgy nyilatkozott, hogy Netanjahuval ellentétben nem lát semmilyen bizonyítékot arra, hogy a keddi választásokon csalás történt volna.

A panaszt várhatóan a következő napokban bírálják el.

Ismét sokszínű lett a parlament

17 képviselő először került a százhúsz tagú törvényhozásba, s öten visszatértek oda, miután tavaly nem kerültek be az előző parlamentbe. Négyen számítanak veteránnak, őket először 1988-ban választották képviselővé. Közéjük tartozik Beni Begin, Menáhem Begin egykori miniszterelnök fia, valamint Benjamin Netanjahu kormányfő is.

Harmincan vannak, a képviselők negyedét teszik ki nők, akárcsak a leköszönő törvényhozásban.

A két ultraortodox vallásos pártban, a keletieket tömörítő Sasz nevű pártban és az askenáziak Egyesült Tóra pártjában egyáltalán nincs női képviselő, a szociáldemokrata Munkapárt élén viszont nő, Meráv Michaeli áll, és hétfős frakciójukból csak hárman férfiak.

 A legfiatalabb politikus 32 éves, a Van Jövő pártot képviselő Jurai Lahav-Hercno, akit korban a Likud 34 éves képviselőnője, Maj Golan követ. A legidősebb a 78 éves Beni Begin lesz.

A kneszetben öt képviselő vállaltan meleg, a Likud belbiztonsági minisztere, Amír Ohana, a baloldali liberális párt élén álló Nicán Horovic, Eitan Ginzberg a centrista Kék-Fehér pártból és a centrista Van Jövő párt két képviselője.

A képviselők közel negyede korábban a helyi önkormányzatoknál kezdte politikai karrierjét. Öten nyugalmazott tábornokok, a két női és három férfi főtiszt nevét a hadsereg vezetésében ismerte meg az ország.

Az előző kneszetben még nyolc tábornok foglalt helyet, de hárman kiestek a választásokon.

Hét egykori újságíró is a politika felé vett irányt: Jaír Lapid, a Van jövő elnöke, a Munkapártot vezető Meráv Michaeli és a Merecet vezető Nican Horovic is országosan ismert médiaszemélyiség volt előzőleg.

Leginkább a nagyvárosokban élnek a politikusok, 18-an Tel-Avivban, s Mevaszeret Cion nevű elővárosával együtt 18 -an Jeruzsálemben. 15-en az ország északi, 10-en pedig déli csücskeiből járnak majd Jeruzsálembe, a kneszetbe.

A honatyák közül nyolcan telepesek, vagyis Júdea-Szamáriában élnek,  

négyen közülük a Vallásos Cionisták párt tagjai. Négyen viszont kibucokban élnek, ketten körülük a Kék-Fehér, harmadik a Munkapárt, negyedik pedig a Van Jövő párt politikusa.

Négyen, a muzulmán hagyományőrző Raam párt képviselői, vallásos muszlimok, 12-en az arab kisebbséghez tartoznak, 14-en a vallásos-cionista, 16-an pedig az ultraortodox zsidó áramlatokhoz sorolják magukat a képviselők közül.

Egyelőre nem világos, hogy mindezek a képviselők mennyi időt tölthetnek el a törvényhozásban, mert négy év alatt negyedszer megrendezett választásokon sem dőlt el egyértelműen a pártok két szemben álló tömbjének, a Benjámin Netanjahu miniszterelnökségét támogató, és az azt ellenző pártoknak a harca.

Netanjahunak negyedszer sem sikerült többséget szereznie a kneszetben, de egyelőre kérdéses, hogy az ideológiai különbségek lehetővé teszik-e az ellenzéki pártok együttműködését, és egy új kormány felállítását.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!