Der Spiegel: Egyre kevesebb európai gondolja, hogy mindenáron támogatni kell Ukrajnát
Közben télen újabb menekülthullám várható Ukrajna felől
Der Spiegel: Egyre kevesebb európai gondolja, hogy mindenáron támogatni kell Ukrajnát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 12.
Egy felmérés szerint drasztikusan csökkent az Európai Unió állampolgárai között az a vélekedés, hogy a negatív gazdasági-társadalmi következmények ellenére is mindenképpen támogatni kell Ukrajnát.

A Mercator Forum on Migration and Democracy (MIDEM) nevű közvélemény-kutató szervezet tíz európai uniós országban kérdezett meg összesen 20 400 embert arról, miként látják a háborút és az ukrán menekültek helyzetét – írja az Index a Der Spiegelre hivatkozva. 

A vizsgálatból az derült ki, hogy csak a válaszadók 40 százaléka gondolja úgy, hogy az országának mindenképp folytatnia kellene Ukrajna támogatását, az ezzel járó negatív gazdasági-társadalmi következmények ellenére is.

Leginkább Közép-Európában csökkent Ukrajna támogatottsága a lakosság körében, ezen belül is Magyarországon és Csehországban ellenezték a leginkább Ukrajna feltételek nélküli támogatását.

A lap azt írta, hogy a háború elején még a régióban is magas volt Ukrajna támogatottsága, de mostanra jól láthatóan zsugorodni kezdett a szolidaritás. 

De ugyanez igaz Németországban is, ahol (42 százalékkal) már szintén relatív többségben vannak azok, akik nem támogatnák Ukrajnát bármi áron. Hasonló eredményeket mértek Franciaországban és Olaszországban is.

Hans Vorländer, a MIDEM igazgatója úgy kommentálta a kutatást, hogy az eredmények fényében „az Ukrajnával való szolidaritás egy új stressztesztje” várható, mivel az előrejelzések szerint arra lehet számítani, hogy a hideg időszakban egy újabb menekülthullám indulhat el nyugat felé.

(Hetek / Index / Der Spiegel)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!