BLM feliratot pingálni "hőstett", lefesteni "gyűlölködés"?
A Trump-torony elé maga a New York-i polgármester hívta életre a sárga installációt
BLM feliratot pingálni "hőstett", lefesteni "gyűlölködés"?

Forrás: Youtube/CBS News

2020. 07. 10.
Sorra bukkanak fel az óriás sárga BLM aszfaltfeliratok az amerikai nagyvárosok utcáin, mely nem mindenkinek tetszik, köztük az amerikai elnöknek, Donald Trumpnak sem.  Akinek azonban nem tetszik a projekt, hamar az "utcafestő szabadságharcosok" haragjával találhatják szemben magukat.

Bill de Blasio, New York demokrata párti polgármestere is segített BLM-feliratot mázolni az Ötödik sugárúton az úttestre a Trump-torony előtt csütörtökön.

A citromsárga óriásbetűkkel felfestett Black Lives Matter (BLM, Fekete Életek Számítanak) feliratot többen és több órán keresztül készítették. Bill de Blasio polgármester azt nyilatkozta: 

"felszabadítjuk az Ötödik sugárutat... Mutassuk meg Donald Trumpnak azt, amit nem ért meg, fessük fel éppen az ő otthona előtt"

 

- mondta a demokrata párti politikus, akinek afroamerikai felesége is segédkezett a festésben.    

Az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt egy sor Twitter-bejegyzésben "a gyűlölet jelképének" nevezte az Egyesült Államokban egyre több helyen az úttestre felfestett BLM-feliratokat, és amikor tudomást szerzett arról, hogy az Ötödik sugárúton is felfestik, akkor azt írta, hogy ezzel "elcsúfítják ezt az elegáns sugárutat".

Az úttesten lévő BLM-feliratok elcsúfítása, vagy átfestése gyűlölet-bűncselekménynek minősül, legalábbis erre enged következtetni, hogy szerdán egy kaliforniai kisvárosban gyűlölet-bűncselekmény vádjával indítottak büntető eljárást egy házaspár ellen, mert az amerikai nemzeti ünnep napján, július 4-én, fekete festékkel elkezdték átfesteni a sárga óriásbetűket.

Nicole és David Nelson a San Franciscótól mintegy 60 kilométernyire délnyugatra fekvő Martinez városka lakói, a belvárosban lemázolt járdán kezdték fekete festékkel lefedni a sárga BLM-betűket.

A rendőrségi közlemény szerint "festékes dobozokkal és festőhengerekkel jelentek meg, azzal a kifejezett céllal, hogy barbár módon tönkre tegyék az útfestményt". 

A közlemény hangsúlyozta azt is: "a közösség jelentős időt szentelt arra, hogy elkészítse a falfestményt", amelyet a házaspár "gyűlölködő és értelmetlen módon" megpróbált átmázolni.

A Nelson-házaspár ellen nemcsak gyűlölet-bűncselekmény, hanem vandalizmus és vandalizmus elkövetésére alkalmas eszközök birtoklása miatt is vádat emeltek.

(MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!