"Bízom abban, hogy több örömöt adó időszak kezdődik" - újév alkalmából köszöntötte Orbán a hazai zsidó közösségeket
Ma este köszönt be a rós hásáná, és kezdődik el 5782-es zsidó újév
"Bízom abban, hogy több örömöt adó időszak kezdődik" - újév alkalmából köszöntötte Orbán a hazai zsidó közösségeket

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

2021. 09. 06.
A zsidó újév alkalmából boldog, édes új esztendőt kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi zsidó közösség minden tagjának - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel. Rós Hásáná, a zsidó újév ma este köszönt be, a világ zsidósága számára ekkor kezdődik az időszámítás szerinti 5782. év. 

A kormányfő ünnepi üzenetét tartalmazó levelet idén is a hazai zsidó szervezetek vezetőinek kézbesítették - tette hozzá.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a teremtett világ rendje szerint a sötétséget felváltja a világosság, a nagy esőzéseket napsütés követi, a keserűbb napok után pedig mindig édesek jönnek.

Olyan évtől búcsúzunk most - folytatta -, amely bizony sokat adott baljós fellegekből és sajnos keserűségből is,

"ezért bízom abban, hogy a sófár hangja idén egy több örömöt adó időszak kezdetét is jelzi".

Rós hásáná, az "év feje", vagy a "kürtzengés ünnepe" az őszi zsidó ünnepek kezdete, a zsidó újév, amit hagyományosan súfárfújással és mézes alma fogyasztásával ünnepelnek. Ekkor kezdődik el a hagyományos tíznapos bűnbánati, visszatérési időszak is a Tóra parancsolataihoz, ilyenkor dől el ugyanis a zsidó hit szerint, hogy az Örökkévaló az élet vagy a halál könyvébe írja-e be az embert.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!