Biden szerint Izrael nem reagálja túl a gázai rakétatámadásokat
Washington blokkolta az ENSZ Biztonsági Tanács gázai konfliktussal kapcsolatos ülését
Biden szerint Izrael nem reagálja túl a gázai rakétatámadásokat

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 14.
Joe Biden amerikai elnök a korábbi, Izrael melletti kiállását megerősítve kijelentette, nem gondolja, hogy túlreagálás lenne Izrael részéről a gázai rakétázásra adott válasz. Mindeközben Washington blokkolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának konfliktussal kapcsolatos ülését, melyen várhatóan erős kritikával illették volna a zsidó államot. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, napokkal azután, hogy Donald Trump volt elnök rá hárította a felelősséget a jelen konfliktus kirobbanásáért, Biden nyilatkozatban állt ki Izrael önvédelmi jogai mellett.

Az amerikai elnök Netanjahuval folytatott rövid telefonos egyeztetése során az izraeli miniszterelnök elmondta Bidennek, hogy Izrael továbbra is csapásokat fog mérni a Hamaszra, és a tűzszünet nem szerepel a rövidtávú terveik között. Az amerikai elnök válaszában elítélte a gázai terrorszervezet rakétatámadásait és Izrael önvédelmi jogát.

Egy tegnapi sajtótájékoztatón, a kérdésre, hogy vajon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök eleget tesz-e azért, hogy elejét vegye az eszkalációnak, kijelentette:

"Mindeddig nem láttam jelentős túlreagálást (Izrael részéről).

A kérdés az, hogyan jutnak el arra a pontra, hogy jelentősen csökkenteni tudják a támadásokat, kifejezetten a rakétatámadásokat, amiket válogatás nélkül indítanak lakossági központok ellen."

Mindeközben Amerika blokkolta az ENSZ biztonsági tanácsának harmadik sürgősségi ülését az Izrael és Gáza közötti eszkalációval kapcsolatban. Washington kijelentette, hogy támogat egy nyílt tanácskozást, de csak a jövő hét elején, hogy hagyjanak időt a diplomáciai erőfeszítéseknek a feszültség deeszkalációjára.

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!