Bezuhant nézettség, Trump-ellenes republikánusok: így zajlott a demokrata konvenció - videó
Hivatalosan is Biden a demokrata elnökjelölt
Bezuhant nézettség, Trump-ellenes republikánusok: így zajlott a demokrata konvenció - videó

Forrás: Youtube/Joe Biden

2020. 08. 19.
Joe Biden, az Obama-kormányzat alelnöke hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett kedden, a demokraták elnökjelölt-állító konvenciójának második napján. A virtuális konvenció második napjának műsorvezetője, Tracee Ellis Ross színésznő a wisconsini Milwaukee konferencia-központjában vezette fel a bejelentkező politikusok és civilek beszédeit és hozzászólásait, illetve a rövid filmbejátszásokat.

Kedden - ahogyan több elemző is megfogalmazta - a Demokrata Párt múltjának befolyásos és jövőjének ígéretes politikusai beszéltek: Jimmy Carter és Bill Clinton volt elnököktől és John Kerry volt külügyminisztertől Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselőig sokan fejtették ki álláspontjukat. Ezúttal is képviseltették magukat republikánusok: Colin Powell, a Bush-kormányzat volt külügyminisztere állt ki Joe Biden elnökjelöltsége mellett és a néhai John McCain republikánus szenátor özvegye, Cindy McCain készített a férje és Biden közötti baráti kapcsolatot felidéző filmösszeállítást, amelyet Biden elnökjelöltségének támogatásaként értékeltek.

Rosszul kezelt járvány? 

Bill Clinton volt elnök erőteljes támadást intézett a jelenlegi elnök, Donald Trump ellen. Azzal vádolta meg őt, hogy rosszul kezelte a koronavírus-járványt, nem vette figyelembe a tudományos tanácsadók véleményét és túl sokáig habozott a szájmaszkok viselésének szorgalmazásával.

"a Covid sokkal keményebben sújtott bennünket, mint kellett volna. Mi csak a világ lakosságának 4 százalékát képviseljük, de 25 százalékát a világ összes Covid-esetének".

- vélekedett Bill Clinton, korábbi amerikai elnök.

Trump már Clinton beszéde közben reagált Twitteren.

"Tudassák a demokratákkal, hogy azért van több esetünk, mert sokkal több vírustesztet végzünk, mint bármely más ország!" - írta a közösségi oldalon.

Clinton arról beszélt, hogy Biden "olyan ember, aki vállalja a felelősséget és nem másra hárítja, egyesít és nem megoszt".

Jimmy Carter - aki 95 esztendősen nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt - hangfelvételt küldött a konvencióra, de videón nem volt látható. A felvételen Bident dicsérte tapasztalataiért és tisztességéért, és szerinte Biden az, aki "képes helyreállítani Amerika nagyságát".

A Demokrata Párt fiatalabb nemzedékének képviselői megpróbálták Trump ellentéteként bemutatni Bident. "Egy gyáva elnökkel szemben Joe Biden bizonyítottan bátor ember" - állította Stacey Abrams georgiai politikus.

Hivatalosan is bejelentették Biden indulását

Ezt követően megkezdődött az elnökjelölés folyamata. Két politikus Bernie Sanders vermonti szenátort ajánlotta, hárman pedig Joe Biden mellett érveltek. Majd valamennyi tagállamból és tengerentúli területről bejelentkeztek a demokraták - köztük választott képviselők, polgármesterek, vagy helyi politikusok - és jelezték, hogy náluk az előválasztásokon hány delegátust "szerzett" Biden és hányan döntöttek Sanders mellett, illetve az adott tagállam kit lát szívesen elnökjelöltként. Keleti parti idő szerint este tíz óra körül már megvolt a szükséges számú delegátus ahhoz, hogy Joe Biden nyerje el a párt elnökjelöltségét.

A 77 éves Biden a Delaware államban lévő házából jelentkezett be a feleségével együtt. Az est záróbeszédét Jill Biden, az elnökjelölt felesége mondta el, elsősorban a családi életük egyes epizódjait elevenítve fel. A felvételt abban az iskolában rögzítették, ahol Jill Biden korábban tanított.

Jill Biden azt hangoztatta, hogy a férje együttérző, hívő és a választóihoz mindig hűséges ember. "Időnként elképzelni sem tudtam, hogyan csinálja, hogyan halad előre. De azt mindig értettem, hogy miért cselekszik. Önökért" - fogalmazott.

"Szívem mélyéből köszönöm, ez (a jelölés) mindent jelent számomra és a családom számára"

- köszönte meg a jelölést Joe Biden, aki csütörtökön, a konvenció zárónapján mondja el a jelöltséget elfogadó beszédét.

Bezuhant a nézettség a négy évvel korábbihoz képest

Az amerikai Demokrata Párt konvenciójának nézettsége jelentősen csökkent a négy évvel ezelőttihez képest - közölte a Nielsen médiakutató intézet a felmérése alapján kedden.

A demokraták elnökjelölt-állító konvenciója első napjának fejleményeit a hat nagy, országos televíziós csatorna élőben sugározta hétfőn este. A két közszolgálati csatorna, a PBS és a C-SPAN pedig interneten közvetítette.

A Nielsen szerint 19,7 millió amerikai volt kíváncsi a mintegy kétórás rendezvényre, míg 2016-ban 26 millióan nézték a konvenció első napjának fejleményeit.

A legtöbben az MSNBC és a CNN csatornára kapcsoltak: az MSNBC-nek 5,1 millió, a CNN hírtelevíziónak pedig 4,78 millió nézője volt. A legkevésbé a republikánusokhoz közel álló Fox televízió közönségét érdekelték a demokraták pártrendezvényén elhangzott beszédek és rövid filmösszeállítások: 2,1 milliónyian követték az adást, s ez a szám kisebb, mint amekkora publikum a televízió egyik sztárjának, Laura Ingrahamnek a napi esti műsorát követi.

A hétfő esti közvetítés iránt valójában akkor élénkült meg az érdeklődés, amikor Bernie Sanders vermonti független szenátor és Michelle Obama korábbi first lady mondta el a beszédét.

A televíziók műsorvezetői Michelle Obama záróbeszéde után meghívott vendégeikkel értékelték az elhangzottakat, illetve latolgatták a demokraták esélyeit a novemberi választásokon. Ekkor általában csökkent a műsorok nézettsége.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!