Betelt a pohár: végre kiürítik a Seattle-i anarchista zónát
CHOP lakói 5 percet kaptak a terület elhagyására
Betelt a pohár: végre kiürítik a Seattle-i anarchista zónát

Forrás: Youtube/King5

2020. 07. 01.
Jenny Durkan polgármester parancsára a rendőrség „törvénytelen gyülekezésnek” nyilvánította a 6 utcát lefedő, erőszakba, rablásba, lövöldözésbe forduló „tüntetést”. A CHOP kiürítésére 48 órát kapott a rendőrség, akik szabadon letartóztathatnak bárkit, aki a területen marad, vagy visszatér.

Horace Lorenzo Anderson pár napja jelentette ki: elege van a rendőrmentes zónában három hete zajló, egyre erőszakosabb zavargásokból, melynek első áldozatává 19 éves tinédzser fia vált egy lövöldözés miatt. 

Anderson azután szólalt meg a nyilvánosság előtt, hogy egy másik fekete 16-éves fiút megöltek, egy 14-évest pedig megsebesítettek a CHOP-ban hétvégén. A KIRO Seattle-nek elmondta, azóta nem alszik, folyamatosan csak sír. 

“Ez már nem tűnik tüntetésnek nekem. Úgy néz ki, hogy egyszerűen átvették a hatalmat, és kijelentették, bármit elvehetünk, amit csak akarunk.”

A múlt hét óta legalább két ember vesztette életét, és még többen megsérültek az anarchista autonóm zónában kitörő lövöldözések során. Bár Seattle polgármestere, Jenny Durkan ígéretet tett arra, hogy véget vet a „demonstrációnak”, ami jelenleg a város Capitol Hill negyedében hat utcát, és a kiürített keleti rendőrörsöt foglalja magában, sokat úgy látják, szimpatizál a tüntetőkkel, és vonakodik attól, hogy erővel lépjen közben.

Anderson ezzel szemben amellett foglalt állást, hogyha a város képtelen kezelni a helyzetet, hívják be a Nemzeti Gárdát. 

“Be kéne hívniuk őket, hogy megmondják: ember, itt a távozás ideje. Itt az idő, hogy továbbálljatok, és számoljátok fel ezt itt.”

 

Carmen Best, Seattle rendőrfőnöke arra kérte a polgármestert, segítse a rendőrséget a tüntetők „kilakoltatásában”.

“Nem fogom hagyni, hogy a lázadók, … és az agitátorok legyenek a hangadók. Emberek élnek itt. Sokuk megsérült és kellemetlen helyzetbe került. Tennünk kell valamit ezzel kapcsolatban. Teljes felelőtlenség lenne folytatni ezt az elégedetlenkedést.”

 

 

Mindeddig a KIRO jelentése szerint a polgármester nem sokat tett, azért, hogy kiürítse az anarchista zónát, néhány keményebb kijelentésen túl.  Múlt héten a Capitol Hill lakosai szövetségi pert indítottak Seattle városa ellen, amiért az „szándékosan megengedte a CHOP létrejöttét és törvénytelenségének elburjánzását”.

A Nemzeti Gárda bevetése végül nem vált szükségessé, miután Jenny Durkan szerda reggel végre kiadta a parancsot: az anarchista zónát ki kell üríteni.

“Amióta a demonstrációk elkezdődtek június 8-án a keleti rendőrörs körüli területen, két tinédzser vesztette életét, és három ember súlyosan megsebesült a késő esti lövöldözésekben. A rendőrség emellett számos rablást, testi sértést, és erőszakos bűncselekményeket dokumentált,"

- írta Seattle rendőrsége a Twitteren.

A King 5 televíziócsatorna éló adását a kiürítésről itt tekintheti meg: 

 

A rendőrök reggel 5 óra körül érkeztek a helyszínre és bejelentették: a területen tartózkodóknak 5 perce van elhagyni a zónát. Eddig összesen 13 embert tartóztattak le. 

“Bárki, aki a zónában marad, vagy visszatér, le lesz tartóztatva"

- jelentette ki a rendőrség.

Seattle rendőrfőnöke az intézkedéssel kapcsolatban annyit jegyzett meg:

"Már mondtam, és újra megismétlem: támogatom a békés demonstrációkat. Számítanak a fekete életek, és szeretném segíteni ezt a mozgalmat, hogy valós változást érjenek el a közösségünkben. De ami sok, az sok. A CHOP törvénytelen és brutális zónává vált. Négy lövöldözés, két halálos kimenetelű rablás, testi sértés, erőszak és számtalan bűncselekmény történt ezen a többutcányi területen. " 

(Daily Wire, Kiro7)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!