Betelt a pohár: hatalmas „Szabadság konvoj” tiltakozott a kötelező oltás ellen Kanadában 
Betelt a pohár: hatalmas „Szabadság konvoj” tiltakozott a kötelező oltás ellen Kanadában 

Forrás: Youtube/The Sun

2022. 01. 31.
Közel ötvenezer járművet magában foglaló „szabadság konvoj” vonult végig Kanadán az elmúlt napokban egészen Ottowáig, ahol óriásdemonstrációt is tartottak a parlament épülete előtt, hogy a kötelező koronavírus oltások, és a kormány egyéb járványügyi korlátozásai ellen tiltakozzanak. Justin Trudeau miniszterelnököt és családját elővigyázatosságból biztonságos helyre szállították, de a tüntetés békés keretek között zajlott le.

A menetet a közelmúltban életbe léptetett rendeletre reagálva szervezték meg, amely előírja, hogy az Egyesült Államokból hazatérő kamionosoknak igazolniuk kell, hogy be vannak oltva. A személygépkocsik és kisteherautók számában jóval többen képviseltették magukat a konvojban, mint a nehéz teherautók. Többségükön zászlókat vagy táblákat helyeztek el, amelyeken a világjárvánnyal kapcsolatos közegészségügyi intézkedések ellen tiltakozó üzenetek jelentek meg.

A konvoj még a múlt hétvégén indult útnak British Columbia nyugati tartományából Ottawába.

Egy tartományi kormány rendelettel illegálissá tették Új-Skóciában, hogy a helyiek az autópálya mellett gyülekezzenek a kötelező ellen tiltakozó, úgynevezett konvojban részt vevő kamionosok támogatására. A rendeletet megszegőket tízezer dolláros bírsággal fenyegették meg.

A híres kanadai pszichológus és bestseller-író, Jordan Peterson is felháborodott az intézkedésen, a következőt írva a Twitter-oldalán:
„Ezzel valóban átléptek egy határt” – mondta.

„Mi a fenére gondol @TimHoustonNS? Hogyan merészeli törvénytelenné tenni a kanadaiak számára, hogy kinyilvánítsák politikai véleményüket? Az ön tettei átlépték a nyílt politikai illegitimitás határát. Vigyázzon magára."

A menet azonban egy másik tartományban ugyanakkor pozitív fogadtatásban részesült a politikai vezetés részéről. Scott Moe, Saskatchewan tartomány  miniszterelnöke szombaton levélben fejezte ki támogatását a konvoj felé.

Moe azzal kezdte levelét, hogy köszönetet mondott a kamionosoknak országszerte, hogy segítették az ország gazdaságának működését a COVID-19 világjárvány idején.

„Különös köszönetet érdemelnek mindazért, amit az elmúlt két évben, a COVID-19 világjárvány kezdete óta tettek”

– folytatta Moe.

„A világjárvány korai napjaiban, amikor nem sokat tudtunk a COVID-19-ről, sok mindent leállítottunk, és a legtöbb embert arra kértük, hogy maradjon otthon. De nem kamionosok. Önöket arra kértük, hogy a kockázat ellenére is folytassák a munkát, mert ennyire számítunk Önökre a polcaink feltöltésében, a gazdaságunk működésében és a közösségeink nyitva tartásában.”

A tartományi elnök leszögezte, hasznosnak tartja az oltást a súlyos megbetegedés ellen, és továbbra is mindenkit az oltakozásra buzdít, azonban úgy látja a jelenlegi rendeletek nagyban veszélyeztetik a kanadai gazdaságot és a tartomány ellátási láncát. 

Még az ottawai tüntetés előtt Justin Trudeau miniszterelnök marginálisnak minősítette a csoportot, amely szerinte „elfogadhatatlan nézeteket” vall, és nem tükrözi a kanadaiak többségének véleményét.

Szombaton a járművek megtöltötték a Parlament és környékének utcáit, de gyalogos tüntetők ezrei is megjelentek, sokan kézzel készített táblákat hordva hokiütőkön, a parkoló járművek és a lassú forgalom között hömpölyögve, illetve a parlament előtti gyepen álldogállva. 

Némelyikük fejjel lefelé hordozta a kanadai zászlót; legalább egy zászlóra horogkeresztet rajzoltak. A levegő megtelt dízelfüsttel és dudák hangjával. A demonstrációk a tömeg rendkívül vegyes összetétele ellenére békésen zajlottak.

A demonstráción többek között beszédet mondott Ezra Levant konzervatív újságíró, Trudeau hangos kritikusa is.

„Soha nem láttam még sokszínűbb kanadai tömeget. Távol áll tőlünk az erőszak; ellenkezőleg, azt akarjuk, hogy többé ne erőszakoskodjanak velünk. Justin Trudeau szerint szélsőségesek vagyunk, de ő az, aki megsértette az állampolgári jogainkat."

Levant a brutálisan hideg időben hozzátette:

„Ma hideg van. Majdnem olyan hideg, mint Justin Trudeau szíve.”

A tüntetők mellett Elon Musk techmilliárdos is kiállt. Rámutatott, hogy inkább a kormány álláspontja tűnik kisebbséginek a kérdésben. Vasárnap Twitteren írt a tiltakozásról készült videóra reagálva. „A kanadai télben szervezett tiltakozás valódi elkötelezettséget mutat!”

Úgy tűnt, kevesen tartották be Ontario vírusvédelmi szabályait, amelyek a zsúfolt, szabadtéri összejöveteleken megkövetelik a társadalmi távolságtartást és a maszkviselést.

A konvojhoz kapcsolódó egyik csoport megpróbálta meggyőzni a főkormányzót, Kanada hivatalos államfőjét, mint Erzsébet királynő képviselőjét, valamint a Szenátus kinevezett tagjait, hogy semmisítsenek meg a kormány által hozott minden járványügyi törvényt és rendeletet. Mások a politikusok otthonain kívüli tiltakozásra szólítottak fel. Mivel az alsóház jelenleg nem ülésezik – hétfőn folytatja ülését –, sok képviselő nem tartózkodott a városban.

Több kanadai hírügynökség arról számolt be, hogy Justin Trudeau miniszterelnököt és családját a Kanadai Királyi Lovasrendőrség elővigyázatosságból kiköltöztette hivatalos lakhelyéről. A rendőrség biztonsági aggályokra hivatkozva nem kívánta kommentálni a jelentéseket.

(DailyWire/NYTimes/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!