Bénító vegyi anyagokat szállító rejtélyes vagon érkezett a frontra Moszkva szerint
A harcoló felek kölcsönösen egymást vádolják a vegyi fegyverek várható bevetésével
Bénító vegyi anyagokat szállító rejtélyes vagon érkezett a frontra Moszkva szerint

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2023. 02. 28.
Amerikai vegyi provokáció van előkészületeben a az ukrajnai műveleti övezetben: a donyecki régióban lévő Kramatorszkba pszichotróp anyagokat szállítottak - közölte Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erők parancsnoka a sajtó számára kedden kiadott nyilatkozatában.

Kirillov állítását John Sullivan volt moszkvai amerikai nagykövetnek egy múlt szerdai nyilvános kijelentéséből vezette le, amely szerint Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi a műveleti övezetben. Mint mondta, ezt az információt az orosz védelmi tárca olybá veszi, hogy maga az Egyesült Államok és bűntársai készülnek mérgező vegyi anyagokkal provokációt végrehajtani.

Rejtélyes vagon külföldi kísérettel

A tábornok szerint február 10-én egy külföldi állampolgárok által kísért, vegyi anyagokat szállító vagon érkezett Kramatorszkba, amelyet a helyi Kujbisev kohászati üzem területére vontattak. A rakományt, mint mondta, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint az ukrán fegyveres erők parancsnoksága tisztjeinek felügyelete mellett rakodták ki.

Igor Kirillov azt mondta, hogy a vagonban 16 lezárt fémdoboz volt. Ezek felét vegyszerveszélyre felhívó táblával jelölték meg, amelyen a BZ felirat, valamint az ideiglenes harcképtelenséget okozó mérgező anyagok osztályának megfelelő jelölés, két piros vonal volt.

"Ez a vegyi anyag akut pszichózist, tájékozódási zavarokat, hallucinációkat, memóriazavarokat okoz"

- mondta az orosz tábornok, emlékeztetve arra, hogy a BZ (3-kinuklidinil-benzilát) használata tilos a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény 1. cikke szerint.

A kocsi öt CS-Riot feliratú és három CR-Riot feliratú dobozt is szállított, amelyeket az irritáló anyagokat jelző, egy piros vonalas jelöléssel látták el.

"A rakományt amerikai gyártmányú páncélozott járművekre helyezték, amelyek konvojban haladtak el az érintkezési vonal felé" - mondta Kirillov.

600 ezer ampullányi mérgező anyag?

A tábornok által elmondottak értelmében Kramatorszkban február 19-én 11, "építőanyagok" és "cement" feliratú vasúti kocsit rakodtak ki. A vagonokban az orosz katonai tárca értesülései szerint valójában olyan, az amerikai szárazföldi erők számára korszerűsített repeszlőszer volt, amelyeket roncsoló elemekkel és folyékony irritálószerekkel töltöttek meg.

Kirillov azt állította, hogy az Euroatlanti Katasztrófaelhárítási Koordinációs Központ jelentős mennyiségű személyi védőfelszerelést tervez Ukrajnába szállítani, amely egyebek között 600 ezer ampullányi, foszfororganikus mérgező anyagok elleni szert, több mint 3 millió görcsoldó tablettát, méregtelenítő gyógyszereket, több mint 55 ezer személyi védőfelszerelés-készletet, 55 ezer gázálarcot és 13 ezer személyi vegyszerellenes csomagot tartalmaz. Mint mondta, ezt azzal indokolták, hogy

az orosz fél már vetett be foszfortartalmú lőszert, és a helyzet előre jelzett súlyosbodása során mérgező anyagokat használhatnak.

"A mérgező vegyi anyagok és a védőfelszerelés egyidejű szállítására vonatkozó tények arra utalnak, hogy a konfliktus során a BZ pszichotróp harcanyaggal nagyszabású provokációkat próbálnak végrehajtani" - hangsúlyozta Kirillov.

Úgy vélekedett: az akció kitervelői arra számítanak, hogy mivel a háborús viszonyok lehetetlenné teszik az incidens nemzetközi kivizsgálását, a felelősséget Moszkvára fogják hárítani. Az altábornagy szerint az amerikai hadsereg a vietnami háborúban széles körben alkalmazta a BZ-t.

Mindeközben az Egyesült Államok és a nyugati hírszerző ügynökségek, valamint az ukrán katonai vezetés hasonló akciókkal és előkészületekkel vádolják az orosz felet.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!