Bejelentés: 18 fokot engedélyez a kormány az állami intézményekben 
Az erőgazdaságoknál hatósági áras lesz a tűzifa
Bejelentés: 18 fokot engedélyez a kormány az állami intézményekben 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

2022. 09. 08.
Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Az erőgazdaságoknál hatósági áras lesz a tűzifa, mindenkinek biztosítanak 10 köbmétert. 

Többek között az energiaválság is téma volt a kormányülésen, ahol döntés született többek között arról, hogy az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak 25 százalékkal csökkenteniük kell a gázfogyasztásukat – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter később, az ATV főmunkatársának a kérdésére azt is elárulta, hogy az 

állami intézményeket maximum 18 fokra lehet majd felfűteni a téli szezonban.

További kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem fogják támogatni az otthoni munkavégzést az állami intézmények dolgozóinak. A rendelet a minisztériumokat is érinti, kivételt csak a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények képeznek. Az iskolákra vonatkozóan még nem született döntés - mondta el később a miniszter, szintén egy kérdésre válaszolva. 

A miniszter értékelése szerint egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátási helyzet, és az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket - mondta.

Hatósági áras tűzifa

A tárcavezető mindenkit arra kért, hogy próbáljon meg kevesebb energiát fogyasztani, ezért jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány. 

A miniszter elmondta, az erdőgazdaságok mindenkinek tudnak biztosítani tíz köbméter fát, ami egy háztartás téli fűtésére elegendő.

Szólt arról is, hogy szénprogramot is indítanak. A jelenlegi 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés külszíni fejtés esetén, az ehhez szükséges lépéseket a következő napokban a kormány megteszi.

Gulyás Gergely a termelési láncok fenntartásával indokolta, hogy az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásoknak támogatási programot dolgoznak ki a gázra és a villanyra.

Megerősítette, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztóknak nem változik. A kormány programot indít, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el - közölte a miniszter.

Frissül. 

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!