Az ukrán elnök arra kéri a külföldieket, hogy menjenek harcolni Ukrajnába
A brit külügy támogatja az ötletet
Az ukrán elnök arra kéri a külföldieket, hogy menjenek harcolni Ukrajnába

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 02. 27.
Egészen szokatlan kérést fogalmazott meg az ukrán elnök és az ukrán külügyminiszter. A Twitteren közzétett felszólítás értelmében tulajdonképpen bárkit szívesen látnak az országban, aki kész fegyvert ragadni az oroszok ellen.

Az ukrajnai drámai eseményekről ebben a cikkünkben tudósítunk percről percre.

"Legyőztük Hitlert, le fogjuk győzni Putyint is" - üzeni az ukrán külügyminiszter a Twitter-bejegyzésében, amelyben arra kéri a külföldieket, hogy

jelentkezzenek az ukrán diplomáciai küldöttségeknél és utazzanak az országba harcolni. 

A bejelentése szerint megalkotnák ezzel a Ukrajna Térségi Védelmének Nemzetközi Légióját, ehhez csatlakozhatna lényegében bárki, aki kész fegyvert ragadni Ukrajnáért. 

 

A posztot az ukrán kormány hivatalos oldala is megosztotta. 

Az ukrán elnöki hivatal, azaz Volodimir Zelenszkij oldala is közzétett egy felhívást, hogy

"bárki, aki szeretne csatlakozni Ukrajna, Európa és a világ megvédéséhez, az jöjjön és harcoljon az ukránok mellett az orosz háborús bűnösök ellen".

Az ukrán elnök a felhívást szombat reggel is megerősítette a sajtótájékoztatóján. Akkor úgy fogalmazott, hogy Ukrajna minden barátját várják. 

"Kérem jöjjenek, adunk fegyvert. Hamarosan közzétesszük ennek a módját. Mindenki, aki Ukrajnát védi, az egy hős."

Sajtóhírek szerint már most több százan jelezték emailen, hogy mennének harcolni.

A brit külügyminiszter, Liz Truss a BBC-ben azt nyilatkozta, hogy abszolút támogatják, hogy brit állampolgárok Ukrajnába utazzanak harcolni, hogyha ezt akarják.

(Ukrán Elnöki Hivatal)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!