Az EU szerint nincs szükség a vallásszabadságért felelős küldöttre 
Keresztény, zsidó és muszlim vezetők máshogy gondolják
Az EU szerint nincs szükség a vallásszabadságért felelős küldöttre 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 06.
A három nagy világvallás képviselői aggodalmukat fejezték ki a hétvégén azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió úgy döntött, eltörli a vallásszabadságért felelős különleges megbízott tisztséget.

A pozíciót 2016-ban hozták létre, miután az Iszlám Állam terrorszervezete tömegmészárlást követett el vallási kisebbségek ellen, a múlt hónapban azonban úgy döntöttek, nincs már szükség külön felelősre. A vallásszabadság ügyét ezentúl az Európai Bizottság alelnöke és az emberi jogok különmegbízottja fogja képviselni.

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke a lépéssel kapcsolatban a Deutsche Welle-nek elmondta, szerinte „rossz jelzést küld”, illetve olyan időben született a döntés, mikor

„a zsidókat, és más vallási kisebbségeket egyre intenzívebben támadják a szélsőségesek online és offline egyaránt, illetve a szabad vallásgyakorlat egyre nehezebb.”

 

Aiman Mazyek, a Németországi Muszlimok Központi Tanácsának vezetőségi tagja hasonló véleményt fogalmazott meg, leszögezve, hogy a vallásszabadság egyre romlik, még Európában is, és

„ilyen körülmények között még fontosabb, hogy egy ilyen küldött hangját ne némítsák el.”

 

Az orthodox keresztény egyház vezető európai képviselője, Augusztinosz metropolita szintén egyetértését fejezte ki, és kiemelte milyen fontos, hogy egy ilyen küldött az EU-n kívül élő vallási kisebbségekért is ki tudjon állni, például a törökországi, jelenleg múzeumként működő Hagia Szophia ügyében, melyet a török kormány újra mecsetté kíván alakítani. 

(Algemeiner)
 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!