Az apákat is komolyan megviseli az abortusz - derül ki egy friss tanulmányból
Szomorúság, bűntudat és megbánás – ezt érzi számos apa, aki abortusz miatt veszítette el gyermekét
Az apákat is komolyan megviseli az abortusz - derül ki egy friss tanulmányból

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 06. 16.
Egy nemrég publikált tanulmány rávilágított arra, hogy az abortusznak nemcsak a nőkre, hanem a férfiak sokaságára is hosszú távú negatív hatása van, azokra is, akik a gyermekük elvetését akarták.

Egy floridai nonprofit szervezet, a Support After Abortion (Támogatás Abortusz Után) megbízásából nemrég látott napvilágot egy nagyszabású férfikutatás Amerikában, amely az abortusznak az apákra gyakorolt hatását vizsgálta. Ezek a férfiak ugyanis egy olyan kevéssé látható csoportot alkotnak, akik többnyire kimaradnak a témáról szóló diskurzusokból.

„Mikor a Legfelsőbb Bíróság 1973-as Roe kontra Wade ügyben hozott határozatát a feministák a női jogokért való küzdelem nagy győzelmeként ünnepelték, az apák elveszítették a jogukat ahhoz, hogy megvédhessék a gyermekeik érdekeit, akiknek a fogantatását elősegítették” – olvasható a National Men’s Abortion Study (Országos Férfi Abortusz Tanulmány) címmel megjelent jelentésben.

Az összefoglalóból az derült ki, hogy a megkérdezett férfiak 71 százaléka számolt be „kedvezőtlen változásról” az abortuszt követően. 

„Sok férfit mélyen megráz az abortusz, függetlenül a világnézetétől, vagy attól, hogy volt-e beleszólása a döntésbe. Azok a férfiak, akik az abortusz negatív utóhatásairól számoltak be, 45 százalékban választáspárti, 55 százalékban életpárti álláspontot képviseltek az abortusszal kapcsolatban” – írta Greg Mayo, a Support After Abortion Men's Task Force (Az abortusz Utáni Támogatás szervezet férfi munkacsoportjának) tagja a tanulmány eredményeit közlő Fehér könyvben.

„Ez a fájdalom sokféleképpen megnyilvánulhat, a traumákra jellemző módon. A vizsgálatban részt vevő férfiak olyan érzésekről számoltak be, mint depresszió, szomorúság, bűntudat, megbánás, szorongás, harag, illetve a „mi lehetett volna, ha” típusú gondolatról, ürességről, kábítószer-használatról, az apaság elvesztésének érzéséről és hasonlókról beszéltek” – írja az író és podcast-műsorvezető Mayo, aki két korábbi abortuszélményével kapcsolatos személyes gyásza és traumája miatt lett életpárti aktivista. 

„Mivel az abortusz körüli diskurzus elsősorban a nőkről szól, a férfiak gyászát és jogait többnyire teljesen figyelmen kívül hagyják”

– mutatott rá a jogvédő. Ugyanerre hívta fel a figyelmet a Fehér könyvben Dr. Brian Nguyent, a Dél-Kaliforniai Egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa és reproduktív egészségkutatója, aki szerint az apák gyakran ki vannak zárva az abortuszt övező narratívából, noha rengetegen érintettek a témában.

Nguyen, a National Survey of Family Growth (Nemzeti kutatás a Családok Fejlődéséről) tanulmány társszerzője, amelyben az áll, hogy minden ötödik férfi érintetté válik az abortuszban, mire eléri 45. életévét. Az orvos szerint azonban ez az arány a valóságban sokkal nagyobb, mivel „nem minden férfi van tisztában az általa okozott terhességekkel vagy az abortusszal végződő fogantatásoknak”.

Míg számos kutatás szól arról, hogy a nők gyermekeik megtartására vonatkozó döntésében leggyakrabban a férfiak az elsődleges befolyásoló tényezők, a Fehér könyvben megosztott anonim vallomások között szívszorító megjegyzések olvashatók olyan apáktól, akik megpróbálnak érzelmileg megbirkózni gyermekeik elvesztésével, függetlenül attól, hogy volt-e részük a döntésben vagy sem.

„Közel 10 évvel ezelőtt teherbe esett a barátnőm. Nem akarta megtartani. Én viszont mindig is szerettem volna apa lenni. Ez a mai napig kísért. Depresszióba süllyedtem, és már nem az vagyok, aki voltam. Még mindig nehezemre esik kisbabák közelében lenni. Még mindig szeretnék egy saját családot, de először ezt kell feldolgoznom. Kérem, segítsenek" – írta egy férfi. Egy másik válaszadó az abortuszpárti döntésben való részvételét a „legrosszabb dolognak nevezte, amit valaha tett”. „Szavakkal nem lehet leírni azt a fájdalmat és mély bűntudatot, ami máig bennem van. Senkit nem hibáztathatok, csak magamat” – fejtette ki. „Kíváncsi vagyok, milyen lenne ma a gyerekem” – osztotta meg egy sorstársa, hozzátéve, hogy a bűntudat és a megbánás különösen előjött akkor, miután megszületett az élő gyermeke.

A kutatás szerint az abortusz által érintett férfiak 83 százaléka igénybe vett volna segítséget a történtek feldolgozásához, még azok is, akik ideológiailag nem ellenezték az abortuszt. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfiaknak is szükségük lenne segítségre a gyermekük elvesztése utáni stressz feldolgozásához.

„A férfiak azt érzékelik, hogy gondolataikat és érzéseiket közöny vagy elutasítás fogadja, ezért sokan magukra maradnak a fájdalmukkal" - írta Mayo a Fehér könyvben. „A férfiaknak biztonságos helyekre és együttérző támogatásra van szükségük ahhoz, hogy elmondhassák történeteiket, gyászolhassanak, és előrehaladjanak a gyógyulás útján."

A kutatásban részt vevő férfiak 40 százaléka vallási alapú segítséget kérne, míg 49 százalékukat a világi lehetőségek (is) érdekelték.
A Support After Abortion szerint a kutatás eredményei segíteni fogják szervezetük munkáját „az együttérző, nem ítélkező hozzáállás megerősítésében, amely képes gyógyítani a szívet és a szellemet, és képessé teszi az abortusz által érintett embereket arra, hogy méltósággal, felelősen és örömmel éljék az életüket”.

(Life Site News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!