Andrzej Duda nyerte a lengyel választások első fordulóját
Szoros küzdelem várható a célegyenesben
Andrzej Duda nyerte a lengyel választások első fordulóját

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 29.
A kormányzó Jog és Igazságosság párt támogatásával induló Andrzej Duda a vasárnapi választásokon a voksok 43,67 százalékát, az ellenzéki Platform vezetője Rafal Trzaskowski pedig a szavazatok 30,34 százalékát nyerte el. Mivel Duda nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, július 12-én második fordulóra is sor kerül.

A kormányhoz távolságtartással viszonyuló Wprost jobbközép hetilap kommentátora, Joanna Miziolek jelentősnek minősítette az államfő előnyét az első forduló után.

"Dudának is, Trzaskowskinak is nehéz lesz megszereznie új szavazókat az alulmaradt ellenzéki jelöltek táboraiból." 

A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak (6,75) hívei - akik Duda lehetséges támogatóinak számítanak - részben otthon maradhatnak a július 12-i szavazáskor, miután Bosak vasárnap este kijelentette: a Konföderáció egyik befutó politikust sem fogja támogatni.

Miziolek szerint Trzaskowskinak is nehéz lesz új szavazókat begyűjtenie, miután a magas, 64 százalék körüli részvételi aránnyal lezajlott első fordulóban már "elnyelte" a várakozásokon alul szereplő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke (2,37 százalék) és Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő (2,21 százalék) támogatóit.
Tomasz Zukowski politológus a Radio Wnet konzervatív csatornán úgy vélekedett: a Konföderáció hívei fele-fele arányban áramolhatnak át a két befutóhoz. Dudához áramolhatnak át, bár kisebb arányban, a harmadik helyen végzett, függetlenként induló Szymon Holownia eddigi támogatói is - mondta Zukowski.

A Rzeczpospolita jobbközép, a kormányhoz távolságtartással viszonyuló napilapnak Jaroslaw Flis politológus azt mondta: az első forduló eredményei a megmérettetés kiegyensúlyozottságát jelzik, és Duda nem határozott főesélyesként szerepel majd a második fordulóban. Flis a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak is nyilatkozott, és úgy vélte, hogy a legérdekesebb Holownia választóinak a magatartása lesz.

"Látjuk az ellenzéki szavazók csoportját, akik viszont más jelöltet keresnek, mint a Polgári Platformét".  

Marcin Palade politológus szerint az alulmaradt jelöltek pártolóinak csak háromnegyede készülhet a július 12-ei szavazásra, közülük Trzaskowskinak legalább 75 százalékot kellene megnyernie ahhoz, hogy megelőzze Dudát.

Rafal Chwedoruk politológus viszont úgy látja: a második forduló kimenetelét azok a szavazók döntik el, akik nem vettek részt az elsőben.

A TVN kereskedelmi hírtelevízió a vasárnapi exit poll eredményeket követően közölt felmérésben Dudának 45,4 százalékos, Trzaskowskinak 44,7 százalékos eredményt jelzett a második fordulóban.

A felmérés szerint a szavazók közel 10 százaléka még nem döntötte el, kire voksoljon.

A TVN-nel párhuzamosan a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban közölt felmérés szerint Duda a második fordulóban 50,9 százalékos, Trzaskowski pedig 49,1 százalékos támogatottságra számíthat.

(MTI/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!