Szoros küzdelem után Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
Rekord részvétel mellett alig félmillió szavazat döntött
Szoros küzdelem után Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 13.
A lengyel-EU kapcsolatok, illetve a nemzeti identitás szempontjából kritikus fontosságúnak itélt lengyelt választások második fordulóját kevesebb, mint 3 százalékkal a hagyományos, konzervatív értékeket képviselő jelölt nyerte, az LMBT-párti, páneurópai látást képviselő ellenzéki jelölttel szemben.

A választások második fordulója rekord, közel 70 százalékos részvétel mellett zajlott,melyre 1989 óta nem volt példa. Andrzej Duda a szavazatok 51,2 százalékát hozta, míg kihívója Rafal Trazkowski a szavazatok 48,8 százalékát kapta. 

A magas részvétel azt sugallta, hogy az első forduló utáni 10% bizonytalan szavazót sikeresen szólították meg az elnökjelöltek. 

A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

A választási bizottság vezetője szerint a maradék szavazatok érdemben már nem fognak változtatni ezeken az eredményeken. Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is Duda hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték.

A kampány során több kulturális kérdés feljött, ami szintén elképzelhető, hogy hozzájárult a jelen eredményekhez.

Duda a hagyományos értékek bajnokaként lépett fel, még az első forduló után bejelentette, hogy nem kívánja támogatni az azonos nemű párok örökbefogadási szándékát, míg Trazkowski pedig a törvény uralmának fontosságára és a páneurópai irányvonalra tette a hangsúlyt.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!