Amerikai NATO-nagykövet: új rakétáink Magyarországot is megvédik
Amerikai NATO-nagykövet: új rakétáink Magyarországot is megvédik

Forrás: NATO

2020. 06. 17.
„Az eddiginél sokkal erősebb rakétafenyegetésre kell felkészülnünk Oroszország részéről, de minden rendelkezésünkre álló eszközzel megvédjük magunkat és európai szövetségeseinket” – mondta Kay Bailey Hutchinson amerikai NATO-nagykövet egy brüsszeli videó háttérbeszélgetésen, amelyen a washingtoni külügyminisztérium meghívására a Hetek is részt vett.

„Amerika szoros figyelemmel kíséri az orosz rakétaarzenál erősítését. Nagyon nyugtalanítónak tartjuk az Oroszországból érkező híreket” – mondta Hutchinson, aki szerint az Egyesült Államok tisztában van azzal, a jövőben az eddiginél is veszélyesebb és nagyobb hatótávolságú orosz rakétarendszerek épülhetnek ki.

„Tárgyalunk Oroszországgal és a reményeink szerint Kínával is az atomfegyver-fenyegetés elhárításáról, de megvizsgáljuk, milyen eszközeink vannak arra, hogy megvédjük magunkat, valamint Európát is minden olyan lépessel szemben, amelyekkel Oroszország megzavarhatja a békét Európában.” Az amerikai NATO-nagykövet jelezte, hogy az Egyesült Államok partnereket keres a védelmi rakétapajzs kiépítésére, de ha ebben nem talál megfelelő partnert, akkor új megoldásokat keresnek.

„Ezek mozgatható szárazföldi vagy akár tengeri telepítésű rendszerek lehetnek. Erről még nem született egyértelmű döntés” – közölte a nagykövet, aki szerint az amerikai elnök által a napokban kilátásba helyezett csapatkivonások nem gyengítik az Egyesült Államok európai védelmi kapacitását.

Donald Trump bejelentése szerint az Egyesült Államok több mint egynegyedével, 9500 fővel csökkentené a Németországban állomásozó csapatainak a létszámát. A döntést Trump azzal indokolta, hogy Berlin nem teljesíti a NATO felé vállalt anyagi kötelezettségeit.
Az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövetével, Kurt Volkerrel készült interjúnkat itt olvashatják.

 Forrás: The Brussels Hub

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!