Aggasztó trend: egyre kevesebben olvassák a Bibliát Amerikában
Aggasztó trend: egyre kevesebben olvassák a Bibliát Amerikában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 04. 17.
Az Amerikai Bibliatársulat által végzett átfogó felmérés, a „State of the Bible USA 2024” (A Biblia helyzete az USA-ban, 2024) arra világított rá, hogy az amerikaiak körében folyamatosan csökken a biblia iránti elkötelezettség. A szakértők attól tartanak, hogy ennek a tendenciának messzemenő következményei lehetnek az ország spirituális és társadalmi szerkezetére.

A tanulmány szerint az amerikai felnőtteknek már csak 38 százaléka szán időt az istentiszteleteken kívül a Bibliára évi legalább 3-4 alkalommal, ami enyhe csökkenést jelent az előző évi 40 százalékhoz képest.

A fokozatos csökkenés az elmúlt évtizedben töretlen tendencia volt, és ennek nyomán esett a 2011-es 50 százalékról mára 40 százalék alá ez az érték.

A bibliaolvasás általános csökkenése ellenére azonban a "spirituális növekedés" iránti nyitottság jelei mutatkoznak. A felmérés szerint ugyanis a válaszadók 15 százaléka számolt be arról, hogy az előző évhez képest többet foglalkozik a Szentírással egy kis csoport keretében, ismerősökkel közösen.

A friss felmérés egy speciális mérőszámot, az ún. Spirituális Vitalitás Mérőszámot is alkalmaz, amely kilenc kulcsfontosságú kérdés alapján értékeli az egyének „spirituális egészségét” a hitük és annak gyakorlása terén. Az ezt összefoglaló legfrissebb eredmények szerint aggasztóan megnőtt a spirituális életükben „gyengélkedő” kategóriába sorolt amerikaiak száma: az előző évi 21 százalékról 28 százalékra emelkedett.

Ez a fajta spirituális hanyatlás a fiatalabb generációk körében a legmarkánsabb: a Z generációhoz tartozó felnőttek mindössze 11 százaléka tartja magát a Szentírás iránt elkötelezettnek, amely szám a legalacsonyabb a vizsgált korcsoportok között. Ez azt jelenti, hogy a jelek szerint ez a demográfiai csoport a legkevésbé valószínű, hogy a Bibliát jelentős, befolyásoló tényezőnek tekinti a saját életére nézve.

(JPost / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!