"A vereség jelenleg nem szerepel a szótárunkban" - elindultak a vizsgálatok a csalásgyanús esetekben - frissül
Amerikai elnökválasztás 2020
"A vereség jelenleg nem szerepel a szótárunkban" - elindultak a vizsgálatok a csalásgyanús esetekben - frissül

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 11. 10.
Miközben a legrangosabb republikánus vezetők is sorra kiállnak Donald Trump mellett, az amerikai főügyész is bejelentette, megindulnak a vizsgálatok a választási szabálytalanságokkal kapcsolatban. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

17:00 - Erdogan gratulációja is befutott

A török elnök is gratulált Joe Bidennek a győzelemhez. Ezzel zárjuk ezt a hírfolyamot. 

 

16:22 – Sok pénzt fektetett Zuckerberg azokba a megyékbe, amelyek megfordították Bidennek Georgiát

Az amerikai elnökválasztás egyik legnagyobb meglepetése, hogy azt a Georgiát is sikerült Bidennek elhódítania, ami korábban magabiztosan republikánus többségűnek bizonyult. Ehhez az kellett, hogy a demokrata elnökjelölt jóval túlszárnyalja Hillary Clinton 2016-os eredményeit, becslések szerint mintegy 600 ezerrel (!) több szavazatot szerzett ott. 

A Breitbart News ezzel kapcsolatban jegyzi meg azt az érdekességet, hogy abba a három Atlanta közeli megyében, ahol Biden meglepően nagyon ment, Zuckerberg korábban a választás biztonságát célzó projektje keretében több mint 15 millió dollárt fektetett. Részletek ebben a cikkben olvashatók.

15:31 – Az MSNBC szakértője jól megdicsérte Biden beszédét

Csak azt felejtette el megemlíteni, hogy részben ő írta. 

 

15:03 - Trump jövő hétre már eredményeket ígért

Trump a Twitteren írt arról, hogy nagy előrehaladást sikerült elérniük, és hamarosan lesznek ennek eredményei is. "Győzni fogunk!" - írta. 

 

14:51 – A Fox News félbeszakította a Trump-stáb sajtótájékoztatójának közvetítését

Kayleigh McEnany, Trump sajtófőnöke éppen a törvényesen és nem törvényesen leadott szavazatokról beszélt, valamint a választási csalásokkal kapcsolatos perekről, amikor a Fox News műsorvezetője, Neil Cavuto lekeverte a közvetítést. Döntését azzal indokolta, hogy a szóvivő megalapozatlan állításokat tesz, bizonyíték nélkül. 

14:31 – A szélsőbaloldalnak már megvannak a jelöltjei az új kormányba

A radikális baloldali kirohanásairól híres Alexandria Ocasio-Cortez a Twitteren szavaztatta meg a követőit, hogy vajon kiket szeretnének ők a Biden-kormányban látni. A kommentelők Elizabeth Warren és Bernie Sanders szenátorokat említették, valamint Keith Ellisont és Sally Yates-t, mint főügyészt. De szóba került a másik elnökjelölt-aspiráns, Andrew Yang is, mint lehetséges kormánytag. 

 

13:55 – A republikánusok 70 százaléka nem tartja korrektnek a választást

A Politico és a Morning Consult közös felmérése szerint a republikánusok 70 százaléka véli úgy, hogy a 2020-as elnökválasztás nem volt sem szabad, sem fair. Ellenben a demokrata 90 százaléka szerint viszont az volt.

12:53 – Egy vezető elemzőcég még mindig nem ítélte Bidennek a győzelmet

A RealClearPolitics nevű választási közvélemény-kutatásokat, híreket összesítő elemzőoldal még mindig nem ítélte oda Joe Bidennek sem a választást, ahogy Pennsylvania államot sem. A Twitteren tegnap elterjedt, hogy korábban ezt megtették és most vonták vissza, de ezt a cég vezérigazgatója cáfolta, ugyanis nem volt mit visszavonni, meg sem hozták az ítéletet. 

 

12:06 – Trump már 2024-re készül? 

Az Axios arról ír, hogy felmerült a Fehér Házban, hogy Donald Trump abban az esetben, hogyha a jogi eljárások nem vezetnének eredményre, akkor megfontolja az indulást 2024-ben. Erre tulajdonképpen lehetősége van, mert egy elnök csak két ciklus erejéig töltheti be ezt a posztot, de azoknak nem kell egymás után lenniük. Ez a lépés meghatározhatná a Republikánus Párt következő éveit is.

12:01 – 10 republikánus állam igazságügyi minisztere Trump mellett

A Politico című lap helyi idő szerint hétfő esti információi szerint a republikánus vezetésű tagállamok egymás után zárkóznak fel Donald Trump mellé. Tíz tagállam igazságügyi minisztere írt olyan közös szakértői jogfejtést (amicus brief) az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság bíráinak, amelyben sürgeti, hogy a törvényszék formálisan is vegye napirendjére és függessze fel a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság által szeptemberben hozott döntést, amelyben engedélyezték, hogy a múlt héten tartott választási nap után még három napig befogadjanak levélszavazatokat - írja az MTI. 

A tíz tagállami politikus a Trump-kampány jogi szakértőjének, a pennsylvaniai Republikánus Pártnak és néhány tagállami törvényhozási vezetőnek az érveit sorakoztatta fel. Ezek szerint döntésével a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság olyan politikai hatalmat bitorolt, amellyel az amerikai alkotmány értelmében csakis a tagállami törvényhozások élhetnek.

11:27 – Választási botrány Nevadában

A Breitbart című jobboldali lap hétfőn este egy kiszivárogtatóra hivatkozva a nevadai Clark megyében történtekről írt. Ezek szerint még a választások előtti napokban szavazatszámlálók jogszerűtlen szavazócédulákat dolgoztak fel, a szavazatszámlálók és a szavazatszámlálásban részt nem vevők pedig egyaránt "falat alkottak" egy Biden-Harris feliratú busz mellett, ahol a kiszivárogtató szerint szavazócédulákat töltöttek ki - írja az MTI.

A kiszivárogtató, aki maga is szavazatszámlálóként dolgozott, november 8-án a kézírásával ellátott feljegyzésben részletezte "aggodalmait a szavazóknak a választási helyiségekben tapasztalt megfélemlítéséről és a választási csalásokról".

 

A Breitbart részletezte, hogy a feljegyzésben foglaltak szerint a szavazóhelyiségben dolgozó csoport vezetője és két munkatársa azt tanácsolta a személyazonosságukat igazolni nem tudó és ezért nem szavazóknak, hogy kérjenek időpontot az illetékes gépjárműhivatalban, majd az előjegyzéssel térjenek vissza a szavazóhelyiségbe, ezt az előjegyzést személyazonosítóként elfogadják, és ennek birtokában szavazhatnak is.

Az Egyesült Államokban az illetékes gépjárműhivataloknál (DMV) adják ki a jogosítványt, amely személyazonosító igazolványként is használatos.

10:43 – Pennsylvaniában beadták a keresetet

Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata benyújtotta hétfőn a perkeresetet a pennsylvaniai választások miatt. A keresetet a pennsylvaniai szövetségi bíróságon nyújtották be, annak gyanújával, hogy a tagállam levélszavazási rendszere "nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt".

 

"A szavazókat Pennsylvaniában egyszerűen azon különböző normák alapján bírálták el, hogy milyen szavazási módot választottak, és álláspontunk szerint a választási rendszer kétharmada potenciálisan hamis szavazatot eredményezett, mivel megfelelő igazolás vagy ellenőrzés nélkül vették számba ezeket" - fogalmazott a beadvány, amelyet Matt Morgan, Donald Trump 2020-as kampányának jogi főtanácsadója írt alá.

09:40 – "A vereség jelenleg nem szerepel a szótárunkban"

Jason Miller, a Trump-kampány tanácsadója hétfőn a Fox televíziónak nyilatkozva visszautasította a választási vereség elismerését. Mint fogalmazott: ez meg sem fordul a kampánycsapat tagjainak fejében. "Ez a kifejezés jelenleg nem szerepel a szótárunkban" - mondta.

 

09:11 – Mitch McConnell is kiállt Trump mellett!

Mitch McConnell, az amerikai szövetségi szenátus republikánus többségének vezetője támogatja Donald Trump elnököt a választások vitatott eredményeit tisztázó jogi eljárások megindításában - ezt ő maga jelentette ki hétfőn a szenátusban mondott beszédében - írja az MTI.

Az egy hete tartott választások óta mondott első beszédében McConnell hangsúlyozta: Trump elnöknek "száz százalékig jogában áll" a jogi eljárások megindítása a választások során állítólagosan előfordult szabálytalanságok feltárására.

 

A republikánus politikus leszögezte: nincs szükség "kioktatásra arról, hogy az elnöknek örömteljesen el kellene fogadnia az előzetes választási eredményeket éppen azoktól, akik az elmúlt négy évet azzal töltötték, hogy visszautasították a múlt választások eredményeinek érvényességét".

McConnell emlékeztetett arra, hogy Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztáson vereséget szenvedett demokrata párti jelölt néhány héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a mostani választás demokrata jelöltjének, Joe Bidennek semmilyen körülmények között nem szabad elismernie az esetleges vereségét. McConnell felidézte azt is: Nancy Pelosi demokrata párti házelnök az elmúlt hetekben többször is azt hangoztatta, hogy Donald Trump most csakis csalás révén győzhet az elnökválasztáson.

08:33 – Ben Carson elkapta a koronavírust

Az amerikai építésügyi és városfejlesztési minisztérium bejelentette, hogy Ben Carson tárcavezető szintén megfertőződött az új típusú koronavírussal. A sebészprofesszor Carson munkatársa közölte: a miniszter állapota kielégítő. Twitter oldalán Carson azt írja, nincsen komolyabb betegsége, "Isten jó" - tette hozzá.

 

08:00 – Trump új védelmi minisztert nevezett ki

Christopher C. Miller személyében új védelmi minisztert nevezett ki Donald Trump amerikai elnök, aki ezt hétfőn a Twitteren jelentette be.  Az amerikai elnök közölte: Miller, aki az Országos Terrorelhárító Központ igazgatója azonnali hatállyal, ügyvezető miniszterként veszi át a munkát Mark Esper védelmi minisztertől. Az NBC televízió információi szerint Esper már a hét végén megírta a lemondó levelét.

A Pentagon hivatalosan nem kommentálta a minisztercserét, de az amerikai sajtóban felelevenítették, hogy Donald Trump és Mark Esper viszonya a nyár elején megromlott. Esper ugyanis akkor visszautasította, hogy a Pentagon katonákat vezényeljen az erőszakba torkolló tüntetések megfékezésére.

 

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!