"Nincs szükségünk kioktatásra a demokratáktól" - a Republikánus Párt Trump mellé állt
Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője is az elnök mellé állt
"Nincs szükségünk kioktatásra a demokratáktól" - a Republikánus Párt Trump mellé állt

Mitch McConnell /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 11. 10.
Mitch McConnell, az amerikai szövetségi szenátus republikánus többségének vezetője támogatja Donald Trump elnököt a választások vitatott eredményeit tisztázó jogi eljárások megindításában - ezt ő maga jelentette ki hétfőn a szenátusban mondott beszédében.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az egy hete tartott választások óta mondott első beszédében McConnell hangsúlyozta: Trump elnöknek "száz százalékig jogában áll" a jogi eljárások megindítása a választások során állítólagosan előfordult szabálytalanságok feltárására.

A demokraták készültek rá, hogy csalást kiáltanak

A republikánus politikus leszögezte:

nincs szükség "kioktatásra arról, hogy az elnöknek örömteljesen el kellene fogadnia az előzetes választási eredményeket éppen azoktól, akik az elmúlt négy évet azzal töltötték, hogy visszautasították a múlt választások eredményeinek érvényességét".

McConnell emlékeztetett arra, hogy Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztáson vereséget szenvedett demokrata párti jelölt néhány héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a mostani választás demokrata jelöltjének, Joe Bidennek semmilyen körülmények között nem szabad elismernie az esetleges vereségét. McConnell felidézte azt is: Nancy Pelosi demokrata párti házelnök az elmúlt hetekben többször is azt hangoztatta, hogy Donald Trump most csakis csalás révén győzhet az elnökválasztáson.

"Januárban ennek a választásnak a győztese elhelyezi kezét a Biblián, ahogyan az 1793 óta minden évben történni szokott"

- fogalmazott McConnell, utalva arra, hogy a mindenkori amerikai elnökök Bibliára tett kézzel teszik le a hivatali esküjüket.

Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője válaszbeszédében leszögezte: a republikánus álláspont "rendkívül veszélyes, rendkívüli mértékben mérgezi demokráciánkat". Schumer hozzáfűzte: a jogi eljárásoknak tényeken kell alapulniuk.

Mitch McConnell a legmagasabb rangú kongresszusi republikánus politikus, aki - Kevin McCarthyval, a képviselőház republikánus frakcióvezetőjével együtt - Donald Trump elnök mellett tette le a voksát.

Meg kell adni az esélyt Trumpnak

Hétfőn Ted Cruz texasi és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor szintén ismételten kiállt amellett, hogy Donald Trumpnak nem szabad elismernie a vereséget, hanem folytatnia kell a jogi küzdelmet. Kristi Noem, dél-dakotai republikánus kormányzó vasárnap egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: ha 2000-ben a demokrata párti elnökjelölt Al Gore-nak volt lehetősége bírósághoz fordulni, akkor meg kell adni ezt a lehetőséget Donald Trumpnak is.

Donald Trump hétfőn a Twitteren azt írta: úgy gondolja, hogy Georgia államban ő győz majd, Wisconsinban "nagyon jól áll", Nevadában pedig "kiderül, hogy rengeteg a hamis szavazat".

Jason Miller, a Trump-kampány tanácsadója hétfőn a Fox televíziónak nyilatkozva visszautasította a választási vereség elismerését. Mint fogalmazott: ez meg sem fordul a kampánycsapat tagjainak fejében.

"Ez a kifejezés jelenleg nem szerepel a szótárunkban"

- mondta.

Az eddig összesített eredmények alapján Joe Biden a választók 49,5 százalékának voksát nyerte el, míg Donald Trumpot a választók 49 százaléka támogatja.

Sorban állnak Trump mellé a republikánus vezetők

A Politico című lap helyi idő szerint hétfő esti információi szerint a republikánus vezetésű tagállamok egymás után zárkóznak fel Donald Trump mellé. Tíz tagállam igazságügyi minisztere írt olyan közös szakértői jogfejtést (amicus brief) az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság bíráinak, amelyben sürgeti, hogy a törvényszék formálisan is vegye napirendjére és függessze fel a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság által szeptemberben hozott döntést, amelyben engedélyezték, hogy a múlt héten tartott választási nap után még három napig befogadjanak levélszavazatokat.

A tíz tagállami politikus a Trump-kampány jogi szakértőjének, a pennsylvaniai Republikánus Pártnak és néhány tagállami törvényhozási vezetőnek az érveit sorakoztatta fel. Ezek szerint döntésével a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság olyan politikai hatalmat bitorolt, amellyel az amerikai alkotmány értelmében csakis a tagállami törvényhozások élhetnek.

Eric Schmitt, Missouri állam igazságügyi tárcavezetője hétfőn sajtókonferencián mutatta be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz intézett levelet, és leszögezte:

Pennsylvania állam legfelsőbb bírósága "túllépett a hatáskörén, és jogsérelmet okozott a törvényhozás felhatalmazásának".

A jogfejtést megfogalmazó tíz tagállam tárcavezetője osztotta Donald Trump elnök széles körű választási csalásról szóló érvelését is, felidézve korábbi választásokon előfordult hasonló eseteket és egy konzervatív agytröszt adatbázisának elemeit. A dokumentum megállapítja azt is: a levélszavazás - a korábbi választások tanúsága szerint - a leginkább alkalmas a választási csalások elkövetésére.

A sajtótájékoztatón Mike Hunter, Oklahoma igazságügyi minisztere "szörnyűséges precedensnek" nevezte a pennsylvaniai legfelső bíróság döntését.

(Hetek/MTI)

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!