A vébé legvitatottabb pillanata: tényleg millimétereken múlt a németek kiesését jelentő gól - felvétel
Nagyfelbontású képet tett közzé a FIFA a félreértések elkerülése végett
A vébé legvitatottabb pillanata: tényleg millimétereken múlt a németek kiesését jelentő gól - felvétel

Forrás: FIFA

2022. 12. 02.
Ritkán múlik ennyire kevesen az, hogy egy világbajnok válogatott továbbjut-e a csoportjából, vagy sem. Németország abban a tudatban lépett pályára Costa Rica ellen, hogy bízott benne: Spanyolország meg fogja tudni verni a jóval esélytelenebb Japánt. Nem tudta. A japán vezetést jelentő gólon azóta vitatkozik az internet. 

A katari világbajnokság E csoportjának záró fordulójában két mérkőzés zajlott párhuzamosan: Németország-Costa Rica és Spanyolország-Japán. A németeknek mindenképp győzelemre volt szükségük, míg a másik ágon egy döntetlen is a továbbjutásukat jelentette volna. Egyetlen forgatókönyv jelentette volna a vesztüket, ha Japán valahogy le tudná győzni a torna egyik legesélyesebb csapatát, Spanyolországot. 

A spanyol válogatott nagyon dominánsan kezdte a meccset, Álvaro Morata fejesével már a 11. percben megszerezték a vezetést. A nyomasztó mezőnyfölényüket azonban nem tudták további gólokra váltanni, így 1-0-ás eredménnyel mehettek a szünetre. 

A félidő után aztán jött a japán csoda. A csereként beállt Doan Ricu 17 méterről próbálkozott egy lövéssel, amit nem tudott hárítani a spanyol kapus. Az igazán döbbenetes jelenetek azonban 3 perccel később történtek: 

Egy már elveszettnek hitt labdát a szintén csereként beállt Mitoma kanalazta középre az alapvonal mellől, ahol a kapus felett elszállva az érkező társ tudta begyötörni a hálóba. 

A gólt VAR segítségével kellett vizsgálni, mivel a visszapassz előtti pillanatban szinte mindenki úgy látta, hogy a labda teljes terjedelmével elhagyta a pályát. Még a sportkommentátor is biztosra vette, hogy a gólt érvényteleníteni fogják, mivel a visszajátszás olyan szögből mutatta a jelenetet, mintha a labda a vonalon kívülről lett volna visszapasszolva. 

 

A szabálykönyv alapján viszont függőleges helyzetből tekintve kell megállapítani azt, hogy a labdakörvonala valóban nem érinti-e már a pálya részének számító fehér alapvonalat. 

A FIFA által most közzétett 4K-minőségű felvétel viszont azt mutatja, hogy ha milliméterekről is van szó, de érinti a játékszer a pályát, így a játékvezetés jól döntött, amikor megítélte a japánok második, vezetést és végül győzelmét érő találatát. Ami egyúttal a másik összecsapáson 4-2-re diadalmaskodó Németország kiesését is jelentette egyben. 

(FIFA)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!