A Pegasus után újabb izraeli kémprogrammal figyelik Magyarországon a politikusokat?
A Pegasus után újabb izraeli kémprogrammal figyelik Magyarországon a politikusokat?

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 04. 13.
A QuaDream izraeli vállalat kémprogramját a Washington Post információi szerint tíz állam vásárolta meg, köztük Magyarország is.

A Microsoft és a Citizen Lab kutatása szerint az izraeli kémprogramot régebbi iPhone-ok esetében használták, és sikerült azonosítani az áldozatokat is, de azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy kik után kémkedtek a szoftverrel.

A programot legalább tíz országban használták. A Pegasust gyártó NSO legnagyobb versenytársa, a QuaDream a kutatások szerint Bulgáriának, Csehországnak, Magyarországnak, Ghánának, Izraelnek, Mexikónak, Romániának, Szingapúrnak, az Egyesült Arab Emirátusoknak és Üzbegisztánnak adta el a kémszoftvert.

A rendszer úgy működött, hogy naptári meghívót küldött a célszemélyek telefonkészülékére, ők viszont nem látták a meghívót, és a szoftver jelenléte is láthatatlan maradt előttük.

A programot kifejlesztő izraeli vállalat ráadásul úgy tudta eladni a terméket tíz országnak, hogy még exportengedélyre se volt ehhez szükség, mert nem izraeli viszonteladón keresztül kötötték meg az üzletet.

2021-ben már megvádolták azzal a QuaDreamet, hogy korábbi iPhone-szoftverek sérülékenységét kihasználva gyűjtöttek adatokat, vettek fel telefonhívásokat és aktiválták a célszemélyek telefonjának a kameráját a felhasználók tudta nélkül.

Az Apple érzékelte a hibát, és figyelmeztetést küldött az érintett felhasználóknak, akik közül többeket azonosítottak a kutatások során, hogy velük szemben az izraeli kémprogramot használták.

(Israel National News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!