A nagy újrakezdés – milyen világ következik a járvány után?
Így formálnák át a globális gazdaságot a világ vezetői
A nagy újrakezdés – milyen világ következik a járvány után?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 18.
Az elmúlt napokban ismét előkerült a „Great Reset”, azaz a nagy újrakezdés fogalma, aminek külön számot szentelt a Time magazin, de kitért rá a kanadai elnök is. A grandiózus terv nemcsak a járvány következményeit szeretné orvosolni, de új gazdasági berendezkedést is sürget. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A COVID-19 krízisre választ keresve még június elején Davosban jöttek össze a világ politikai, vallási és jelentős gazdasági szereplői közül sokan, ahol a WEF (Word Economic Forum) rendezvényén Klaus Schwab professzor, a szervezet alapítója és elnöke vezetésével ismertették az egybegyűltekkel a „The Great Reset” programot. 

A Great Reset azonban nem csupán a CoVID-19 közvetlen következményeit kezelni kívánó nemzetközi összefogást sürget, hanem felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi válság egy vissza nem térő lehetőség és történelmi pillanat az egész világ állapotának javítására. A merész, szocialista elemeket tükröző „világmegváltó” terv legnagyobb potenciális akadálya eddig maga Donald Trump volt.

Klaus Scwab a rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy reméli, a COVID-19 krízis során megtapasztalt nemzetközi, kormányok és vállalatok közötti szoros kooperáció a vakcina előállítására nem csupán egyedi eset lesz, hanem a jövő gazdasági berendezkedésének alap elemévé válik.

A professzor véleménye szerint „A COVID krízis megmutatta számunkra hogy a régi berendezkedéseink nem megfelelőek többé a 21-edik században. A válság leleplezte az alapvető hiányosságokat szociális kohézió, méltányosság és egyenlőség terén.

Most van a történelmi pillanat, hogy ne csupán a vírus ellen harcoljunk, hanem átformáljuk a rendszert (…) előkészítővé a poszt COVID korszakot. Ehhez szükségünk van a Great Resetre!”.

A terv fő elemei a globális gazdaság koronavírus utáni helyreállítása mellett egy újfajta, profit maximalizálás helyett a környezetre és a társadalomra fókuszáló üzleti kultúra dominánssá tétele, ahol a cégek éves jelentéseiben számos nem financiális mutató belekerülne a környezetvédelem és szociális célok mentén, egyben nagyobb jelentőséget is kapna a vállalatok értékelésénél.

Bár a Great Reset pontos részletei a WEF 2021 januárjában tartott rendezvényén lesznek részletesen ismertetve, Justin Haskins, a Heartland Institute, szabadpiac párti think-tank elemzője szerint a terv egy nyíltan szocialista elveket tükröző kezdeményezés a világgazdaság elmozdítására a szocializmus felé, lerombolva a kapitalizmus egyik fontos alappillérét az állam erős beavatkozásával a gazdasági életbe.

Bár a terv meglehetősen ambiciózusnak tűnhet, a fórumon felszólaló Károly herceg szerint a világot a közelmúltban váratlanul érő sokkhullámok befogadóbbá tették a változással kapcsolatos nagyszabású víziókra. Klaus Schwab kijelentése szerint

a tervnek a megvalósításában USA-tól kezdve Kínáig a világ összes államának össze kell fognia a világ valamennyi gazdasági szektorának az olajipartól a tech iparig történő transzformációja érdekében.

A WEF törekvéseit egyelőre bojkottáló amerikai elnök, Donald Trump leváltására a WEF fórumok során több prominens résztvevő, mit Soros György és a pápa szóvivője is kifejezték már a reményeiket a közelmúltban.

Nem véletlen, hogy az amerikai elnök 2019 januárjában zajló WEF fórumon kijelentette, hogy „a vészmadarak mindig ugyanazt követelik: teljes hatalmat az életünk minden egyes aspektusának dominálására, transzformálására és kontrollálására.

Soha nem fogjuk engedni a radikális szocialistáknak, hogy lerombolják a gazdaságunkat, tönkre tegyék az országunkat és kiirtsák a szabadságunkat. Amerika mindig büszke, erős és rendíthetetlen bástyája lesz a szabadságnak”.

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!