A Lacika, aki nehezen lesz pótolható
A Lacika, aki nehezen lesz pótolható

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2021. 10. 11.
Lacika, mert Cseh Lászlót barátai, ismerősei, de még a sportújságírók is így nevezték így szólították. Talán, mert e képen lehetett valamelyest viszonozni a személyiségéből áradó természetes tisztaságot, őszinteséget és sport iránti elkötelezettségét. 

Ez egy véleménycikk.

Cseh László hosszú éveken át szinte egymaga vitte „a hátán” a magyar úszósportot. A nagy medencés világversenyeken 42, míg a rövidpályás hasonló megméretéseken 29 érmet szerzett, nem csak magának, hanem hazánknak is.

Tokiói olimpia előtt, négy olimpián vett részt és mindig ért el dobogós helyezést (!) Közülük is kiemelkedik a pekingi olimpián (2008) elért három ezüstérme.

Csak a huszonnégyszeres olimpiai bajnok Michael Phelps „az okozója” annak, hogy most nem háromszoros olimpiai bajnoktól búcsúzunk.

Felejthetetlen élménybe részesített minket, mikor 2017-ben a Duna Arénában rendezett hazai világbajnokságon a tomboló közönség ünneplésékor 32 évesen is ezüstérmet szerzett.

36 évesen kiharcolta a Tokiói olimpián való indulás jogát ahol a 200 vegyes úszásban döntőbe jutott és ott 7. lett. A szám győztese Vang Sun ázsiai stílusban mélyen meghajolva fejezte ki elismerését

2021 október 8.-án a Duna Arénában rendezett világkupa keretében nem csak egy kiemelkedő sportember, hanem egy igaz ember karrierjének búcsúztatására került sor.

Ehhez nem csak öltönyre, hanem úszónadrágra is szükség volt. A 100 méter vegyes úszás teljesítéséhez – hogy az méltó legyen Lacikához - többek között vízbe ugrott első nevelő edzője Kiss Miklós is. A befejező gyors résztávon már az egész magyar úszósport legjobbjai is csatlakoztak, hogy még ünnepélyesebbé tegyék ezeket a pillanatokat.

Az elhangzott újságírói kérdésre: miszerint elhiszed-e hogy megérdemeted pályafutásoddal ezt a rendkívüli ünneplést, e-képpen válaszolt szerényen:

„itt most a sokakból kiáradó szeretetözön alapján, gyanús, hogy az elmúlt 20 év során talán tettem valamit az úszósportunkért.”

Korábbi interjúnkat a most visszavonuló úszólegendával ide kattinva érheti el. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!