hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 08. 19. (XIV/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Jobbik szervezkedése Erdélyben

Radikalizmus és rasszizmus, románok és magyarok, magyarországi és romániai politika: régi játszmák folynak új felállásban. Más kérdés, hogy az új szereplők felfogják-e, miről is szólnak a játszmák.

Az évszázad csapása

20 millió károsultja lehet a Pakisztánban 80 év óta legnagyobb monszun okozta áradásoknak, amelyek eddig 1600 halálos áldozatot követeltek. A mentési munkák késlekedése és szervezetlensége miatt a népharag a kormány ellen fordult, sőt a helyi média az elnök hazafiasságát kérdőjelezi meg. A vákuumot kihasználva szélsőséges iszlamista csoportok végeznek mentő és segélyezési feladatokat, és tömegesen állítják maguk mellé a bajba jutott lakosságot. Az ENSZ gyűjtőakciót szervez, remélik, hogy megfékezhető az áradások nyomában járó kolerajárvány.

Nyári viharok Obama körül

Rémálomként teltek az elmúlt hetek Barack Obama számára – állítja a brit Daily Telegraph. A cikk szerzője elgondolkodtató összegzést nyújt arról, hogy a megválasztásakor szinte „megváltóként” várt amerikai elnökből hogyan ábrándul ki az amerikai közvélemény, és hogy a novemberi időközi választások közeledtével az Obama politikájával szöges ellentétben álló mozgalmak hogyan válnak egyre népszerűbbé. Ráadásul az elnök a múlt hétvégén egy vitatott kérdésben újfent egy nem túl szerencsés állásfoglalást tett: közölte, hogy támogatja a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások helyszíne közelében épülő iszlám központot.

Belföld

Lacika, a sztár

A fél hazai médiát meg­vezette az a budapesti tinédzser, aki többek között azt állította magáról, hogy közreműködött 2010 legsikeresebb popsztárja, Lady Gaga videoklipjeinek elkészítésében, sőt animációs tudása már Hollywood érdeklődését is felkeltette.

Nem kell tőlünk félni

A közmédiumok „pórázon tartására” kisebb esélye lesz a politikának, miután megvalósul a közszolgálati intézmények normatív finanszírozása – jelentette ki lapunknak adott nyilatkozatában Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kilenc évre kinevezett elnöke. Hozzátette: a sajtónak nem kell félnie az újonnan felállított „szuperhatóságtól”, amelyet – reméli – a jövőben teljesítménye okán illetnek majd ezzel a külön jelzővel.

Múltértelmezések

A magyar történeti közgondolkodás földcsuszamlásszerű átalakulásának küszöbén állunk – állítja a Történelemtanárok Egylete által nemrég megjelentetett, Egyezzünk ki a múlttal! címet viselő kötet bevezetője. Kiadásának apropója a szerzők szerint az, hogy a tudós-, média- és tanártársadalom „dermedten, szinte tétlenül áll” a tizenéves diákokat megával ragadó összeesküvés-elméletek, áltudományos teóriák térhódításával szemben.

Alkotmányos rend - Hack Péter írása

Augusztus 20-a Magyarországon hagyo­má­nyosan az államiság és az alkotmányosság ünnepe. Ebben az esztendőben nem könnyű megmondani, hogy mit is ünnepelünk, hiszen a kétharmados parlamenti többség a választást követően olyan programot hirdetett, amelyet a kampány során még csak nem is említett. Így a jelenlegi, a napokban megünneplendő alkotmányos rendről csak annyi állapítható meg: átalakítás alatt.

Hit és értékek

Benny Hinn kalandos hétvégéje az örök városban

„Ostobaságot cselekedtem” – így kommentálta Benny Hinn televíziós evangelista egy hét hallgatás után egy amerikai bulvárlap hírét. A National Enquirer fotósa Rómában kapta lencsevégre a nős prédikátort, amint kéz a kézben sétált egy elvált lelkésznővel.

Titkok és szövetségek

A Hetekben nemrég figyelemre méltó interjú jelent meg Wéber Attila szociológussal Metamorfózisok – A magyar jobboldal két évtizede című kötetének megjelenése alkalmából (Téved Orbán, amikor Kádárt másolja. Hetek, 2010. július 30.). A téma érdekes- ségének okán és az általam nagyra becsült nyilatkozó egyik mondatának ürügyén indíttatva éreztem magam – mint a KDNP volt elnöke –, hogy ehhez a kérdéskörhöz hozzászóljak.

HÁTTÉR

Gyémántmosdatás

Több, „véres gyémántokkal” kapcsolatos nemzetközi hír is borzolhatta az olvasók kedélyét a nyári uborkaszezonban. Újabb fordulatokat hozott ugyanis az emberiség ellen elkövetett bűnökkel vádolt afrikai exdiktátor, Charles Taylor pere, valamint igen ellentmondásosan zöld jelzést kapott az a zimbabwei gyémántexport, amit tavaly novemberben azonnali hatállyal beszüntettek, miután alapos gyanú merült fel, hogy több száz bányamunkás haláláért felelősek a helyi erők.

Válságból reformok

Ámbár a görög válság tovagyűrűző hatása alapjaiban rázta meg az Európai Unió gazdaságát, legutóbbi athéni látogatása során az IMF és az EU is megelégedettséggel szemlélte Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök május óta keresztülvitt merész reformjait. Úgy tűnik, a görögöknek sikerül a válságot az előnyükre fordítaniuk. A reformokról Dimitrisz Mavridisz görög közgazdász számol be a Heteknek.

„Az edzéseknek fájni kell, hogy a versenyeken esélyed legyen”

Cseh László világbajnokként és tizenhatszoros Európa-bajnokként ugrott vízbe a margitszigeti Európa-bajnokságon. Két egyéni számban indult, és kétszer állt ismét a dobogó tetején. A Heteknek nyilatkozott Európa vegyesúszó csillaga, az immár tizennyolcszoros Európa-bajnok, valamint edzője, Turi György.(2010. 08. 19.)

Becsődölt álmok

A 2008-ban hazánkat is elérő pénzügyi és gazdasági válság első napjait próbálja rekonstruálni a tíz közéleti és gazdasági szereplő interjúit tartalmazó Álomcsőd című kötet. A szerzők, Martin József Péter és Várkonyi Iván felelevenítik az első reakciókat, és természetesen megpróbálják felvázolni a csődközeli állapot kialakulásának okait, valamint a várható folytatást is.

Feltétlen hűség a hadúrhoz

Hende Csaba honvédelmi miniszter rendelkezése értelmében az új tisztek kardjukkal tisztelegnek majd az augusztus 20-ai avatáson, ahol a Szent Korona másolata előtt tesznek esküt új hallgatói díszöltözetükben. Az 1945 előtti Ludovika Akadémia hagyomá-nyaihoz visszanyúló gyakorlat részét képezi a „Hazáért mindhalálig!” felkiáltás is. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mindezzel milyen történelmi örökséget aktualizál az új kormány.

Emlékek őrzői

Izraelben van egy múzeum, amely páratlan a maga nemében. Jeruzsálemben, Washingtonban, Budapesten működik a holokauszt történetét, Prágában, Berlinben az ottani zsidóság hajdani életét bemutató, a magyar és más fővárosokban zsidó vallási múzeum. Ez viszont ez is, az is, de részben több is ezeknél: a Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma.

Felkaptuk a vizet - Ismét népszerű a Balaton

A lángos és a palacsinta ma is sláger, a balatoni keszeg helyett azonban népszerűbb az Argentínából importált hekk. Az egykor kizárásos alapon választható csoki, vanilia és puncsfagyi helyett ma minden ízben létező fagylaltköltemények várják a vendégeket. A balatoni hangulat nem sokat változott, a turisták és az igények azonban annál inkább. A tó a maga sokszínűségével ma is unikumnak számít Európa közepén, s turisztikai jelentőségét jobban befolyásolja a napsütés, mint a pénzügyi válság – állítja az idegenforgalomból élő vállalkozók egy része.

KÁVÉSZÜNET

Nagy pénz, nagy foci?

A 2010–2011-es idény is rendkívül izgalmasnak ígérkezik a ködös Albionban, nemcsak azért, mert az angol a világ egyik legerősebb – ha nem a legerősebb – bajnoksága, valamint mert kitűnő színvonalú meccseket játszanak; hanem azért is, mert rengeteg pénzt áldoznak a csapatok arra, hogy bekerüljenek az elitbe. Az idei nyáron eddig több mint 300 millió eurót költöttek a klubok arra, hogy megerősítsék keretüket.

Chaim Potok: November a küszöbön

„Az egykori Szovjetunió ellenzékének története a huszadik század egyik legmegdöbbentőbb históriája. Némelyek – mint például Andrej Szaharov – már azelőtt is hősnek számítottak, hogy az ellenállás útját választották. Mások, így Vologya és Mása Szlapek is csak azután lettek naggyá, hogy előléptek a homályból. Az összes ellenálló nyilván nem szere­pelhet e lapokon, könyvemet azonban mindnyájuknak ajánlom” – írja a szerző az előszóban.

Ismerkedj okosan!

Hogyan talál rá az ember az „igazira”? Van, aki „sorsszerű” találkozásra vár, van, aki csak álmodozik, vagy mindenkiben, aki kedvesen néz rá, potenciális partnert lát, van, aki eleve elutasítja a próbálkozásokat, mert nem akarja „megégetni” magát – szóval a randevúzás kérdése sokaknak okoz fejtörést.

A tudós, a nő, a patrióta: Marie Curie

Száz évvel ezelőtt Madame Curie számára a kérdés, hogy elsősorban nő legyen, vagy karriert fusson be, nem volt megválaszolhatatlan, pedig nem is volt még mosógép meg mikró. Ráadásul egész életében ádáz küzdelmet kellett folytatnia a férfisovinizmus, az irigység és az idegengyűlölet ellen.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!