hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felkaptuk a vizet - Ismét népszerű a Balaton

2010. 08. 20.
A lángos és a palacsinta ma is sláger, a balatoni keszeg helyett azonban népszerűbb az Argentínából importált hekk. Az egykor kizárásos alapon választható csoki, vanilia és puncsfagyi helyett ma minden ízben létező fagylaltköltemények várják a vendégeket. A balatoni hangulat nem sokat változott, a turisták és az igények azonban annál inkább. A tó a maga sokszínűségével ma is unikumnak számít Európa közepén, s turisztikai jelentőségét jobban befolyásolja a napsütés, mint a pénzügyi válság – állítja az idegenforgalomból élő vállalkozók egy része.

A rendszerváltás előtti Balaton a szocialista tábor felkapott üdülőhelye volt. Itt találkozott egykor Kelet- és Nyugat-Németország népes rokonsága, itt nyaraltak az ifjú kommunisták (úttörők, KISZ-esek) és ide szóltak az öntudatos munkásosztály szakszervezeti beutalói az egykori SZOT-üdülőkbe. A magasabb színvonalú szállodák csak az elit vagy a nyugati vendégek számára voltak elérhetőek, a Balatonra látogatók 70 százaléka amúgy is külföldről érkezett. A szocialista országból (leginkább az NDK-ból) érkező vendégek és a magyarok mindig megvették az utált maszek termékét, a lángost vagy a palacsintát, illetve a hazai vizekből származó keszeget. A nyaralók bejáratán ott díszelgett a „Vár-Lak", „Pityu-Lak" „Imád-Lak", és sok-sok hasonlóan szellemes felirat, miközben a Zimmer Frei feliratú zászlókat gyanúsan lengedeztette a szél.

A rendszerváltás után a korábbi kényszerítő erők megszűntek, a régi vendégek elmaradtak, a Balaton és idegenforgalma fokozatosan megváltozott. „A kilencvenes évek második felében nagyot csökkent a színvonal, csökkent a beruházási kedv, csökkentek a fejlesztések és tovább csökkent a látogatók száma. Ez egy önmagát gerjesztő, negatív folyamat volt, amelyet szerencsére sikerült megállítani" - emlékszik vissza erre az időre Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke. Sőt, a balatonkörnyéki települések nem túl fejlett ipara is felszámolásra került, amellyel munkahelyek szűntek meg, és a legtöbb település lakossága is látványosan csökkent. A legfőbb kereseti forrássá az idegenforgalom vált.

Közgazdasági csoda

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!