A Kreml azzal vádolja az ukrán hadsereget, hogy a visszafoglalt területeken civileket kínoznak
A Kreml azzal vádolja az ukrán hadsereget, hogy a visszafoglalt területeken civileket kínoznak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 14.
Megtorló akciókat hajtanak végre civilek ellen Harkiv megye visszafoglalt területein az ukrán fegyveres erők, ami felháborító - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Ami Harkiv megye lakosait illeti, a beérkező információk szerint ott most valóban sok olyan megtorló intézkedés történik, ami nem illeszkedik semmilyen keretbe.

Embereket kínoznak, embereket gyaláznak meg. Ez természetesen felháborító. A különleges hadművelet folytatódik"

- mondta Peszkov.

Azt a hírt kommentálva, miszerint az ukrán hatóságok Harkiv megyében olyan orosz és ukrán tanárokat vettek őrizetbe, akik az orosz megszállás alá került területeken az orosz tanrend szerint tanítottak a helyi iskolákban, a szóvivő Szergej Kravcov orosz oktatási miniszterre hivatkozva azt mondta, hogy a területeken jelenleg nincsenek orosz tanárok.

Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatása arról tájékoztatta a TASZSZ-t kedden, hogy a visszafoglalt

Harkiv megyei településekre bevonult ukrán hadsereg "terrorizálja" a civileket, és falvakat zárt le "tisztogatás" céljából.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy "átcsoportosította" erőit a Harkiv megyei Balaklija és Izjum térségéből, és a szakadár Donyecki Népköztársaságba vezényelte át őket. Nyugati híradások és elemzők szerint az orosz hadsereg eddigi legnagyobb vereségét szenvedte el az északi frontszakaszon. Peszkov kedden ismételten a védelmi tárca hatáskörébe utalta az "átcsoportosítás" kommentálását. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Kreml jelenleg nem tervezi a mozgósítás elrendelését. 

A szóvivő szerint a "különleges hadművelet" ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állampolgárok konszolidált támogatását tudhatja maga mögött. Mint mondta, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások, és ezt mutatja a hétvégén megtartott választások eredménye is. 

"Ami a más, kritikus nézőpontokat illeti, amíg ezek a jelenlegi jogi kereteken belül maradnak, addig az pluralizmus. De ez a határ nagyon-nagyon keskeny, itt nagyon óvatosnak kell lenni" - mondta Peszkov. Megjegyezte, hogy a közvélemény nagyon érzékenyen reagál a háború fejleményeire.

Kemény szavak

Szergej Lavrov külügyminiszter egy keddi moszkvai tanácskozáson kijelentette, hogy a Nyugat "hibrid háborút" indított Oroszország ellen, amely "példátlanná vált", miután, mint fogalmazott, Moszkva "rákényszerült a különleges hadműveletre". Lavrov szerint a Nyugat célja Oroszország gazdaságának tönkretétele.

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke keddi Telegram-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy szerinte Washington azzal, hogy az utolsó ukránig folytatja a háborút, "erősen téved, ha azt hiszi, hogy az őt nem fogja érinteni".

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!