A Bibi-éra vége vagy 5. választás jön Izraelben? Harmadszorra sem sikerült a kormányalakítás Netanjahunak
A miniszterelnök Naftali Bennettet okolja, amiért nem volt hajlandó összefogni vele
A Bibi-éra vége vagy 5. választás jön Izraelben? Harmadszorra sem sikerült a kormányalakítás Netanjahunak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 05.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek két éven belül harmadszorra sem sikerült kormányt alakítania, így a kedd éjféli határidő lejártával visszaadta mandátumát Reuven Rivlin elnöknek. A kudarcért jobboldali kihívóját, Naftali Bennettet okolta, aki nem fogadta el rotációs ajánlatát.

Tizenkét év után ellenzékbe kerülhet az izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud párt, ha az erősen megosztott Netanjahu-ellenes tábornak a következő hetekben sikerül nélküle koalíciós kormányt felállítania.

Netanjahu a március 23-ai, két éven belül negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal.

Négy hete próbálta tető alá hozni újabb koalícióját, de 28 napos megbízásának lejártáig ez nem sikerült neki.

Rivlin akár ma is, de legkésőbb péntek reggelig átadja a kormányalakítási megbízást más pártnak. Amennyiben még ma átadja a mandátumot, a kormányalakítás határideje június 2-a lesz.

A Jerusalem Post szerint bár Netanjahu a színfalak mögött azon dolgozott, hogy megakadályozza, hogy Naftali Bennett és Jair Lapid közösen, nélküle tudjanak kormányt alakítani.

Kedden mindkét ellenzéki politikus lépéseket tett annak érdekében, hogy Rivlintől ők kapják a második kormányalakítási mandátumot. 

Bennett igyekezett a jobboldali Likud, Egyesült Tóra Judaizmus, Sasz, a vallásos cionista, Új Remény és az arab Raam párt támogatását megnyerni ehhez. Lapidnak már 45 képviselő támogatása megvan, így amennyiben az Új Remény, a Raam és az arab Egyesült Lista egy része is beáll mögé, meglehet az elegendő támogató a kormányalakításhoz.  

A lap szerint minden jel arra mutat, hogy az államfő Lapidot bízza majd meg a kormányalakítással, mivel a jobboldalnak 28 napja volt a feladatra, mégis kudarcot vallott.

Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány megalakítására, akkor ötödször is választásokat írnak ki Izraelben.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!