900 éves keresztes lovagi kardot találtak Izrael partjainál - videó
900 éves keresztes lovagi kardot találtak Izrael partjainál - videó

Forrás: Facebook/Israel Antiquities Authority

2021. 10. 19.
A kardra, amelyről a régészek azt feltételezik, hogy körülbelül 900 évvel ezelőtt egy keresztes lovagé lehetett, egy amatőr búvár bukkant véletlenül Izrael északi partjainál. Az egyméteres pengét Shlomi Katzin fedezte fel, majd azonnal át is adta a hatóságoknak.

A tengeri organizmusok megkövült maradványaival burkolt kard a homok elmozdulása miatt kerülhetett a felszínre. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) közölte, hogy miután megtisztították és alaposan megvizsgálták, nyilvános kiállításra kerül majd.

"A tökéletes állapotban megőrzött kard gyönyörű és ritka lelet, ami nyilvánvalóan egy keresztes lovagé volt"

- nyilatkozta Nir Distelfeld, az IAA rablásmegelőzési egységének felügyelője.

"Izgalmas egy ilyen személyes tárggyal találkozni, ami egy 900 évvel ezelőtti, lovagokkal, páncélokkal és kardokkal teli korszakba repít vissza minket."

Kobi Sharvit, aki az IAA tengerészeti régészeti egységének vezetője, elmondta, hogy a Carmel -part, ahol a penge előkerült, évszázadokon át menedéket biztosított a hajóknak a viharok idején.

"Ezek a körülmények az idők során bevonzották a kereskedelmi hajókat, ennek köszönhetően gazdag régészeti leleteket hagytak maguk után" – tette hozzá.

A keresztes hadjáratok közül a legismertebbek a Földközi-tenger keleti részén zajló hadjáratok voltak, amelyek célja a Szentföld felszabadítása volt a muszlim uralom alól.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!