3 és fél év börtönre ítéltek egy férfit, amiért elégetett egy Koránt
A vád szerint az ukrán titkosszolgálat áll az egész mögött
3 és fél év börtönre ítéltek egy férfit, amiért elégetett egy Koránt

illusztráció (Forrás: Shutterstock/ognennaja)

2024. 02. 28.
Három és fél év szabadságvesztésre ítélte egy grozniji bíróság Nyikita Zsuravelt, aki a volgográdi nagymecset előtt elégette a Korán egy példányát - közölték kedden hivatalosan.

Zsuravelt 2023 májusában vették őrizetbe Volgográdban, később letartóztatták és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke, Alekszandr Basztrikin utasítására a hatszáz kilométerre lévő Csecsenföld nyomozó hatóságának adták át.

A csecsen nyomozók a 20 éves volgográdi férfit a hívők érzelmeinek megsértésével és huliganizmussal vádolták meg.

A csecsen ügyészség szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 10 ezer rubelt - mintegy 39 ezer forintot - ajánlott  fel Zsuravelnek azért, hogy elégesse az iszlám szent könyvét a volgográdi mecset előtt, erről pedig készítsen videofelvételt, amelyet megoszt a világhálón.

Ramzan Kadirov csecsen vezető szeptemberben elismerte, hogy egyik fia, az akkor 15 éves Adam bement a börtönbe, és ott megverte Zsuravelt.

Kadirov meg is osztotta az erről készült videót.

Az orosz hatóságok nem reagáltak a történtekre. Miután megverte Nyikita Zsuravelt, Adam Kadirov hat kitüntetést kapott, mellé a Csecsenföld Hőse címet, és ő lett a köztársasági vezető testőrségének parancsnoka.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!