(18+) Drámai felvételek a Kijevben óvodába csapódó helikopterről
Újabb részletek a szerencsétlenség körülményeiről
(18+) Drámai felvételek a Kijevben óvodába csapódó helikopterről

Forrás: Youtube/Telegraph

2023. 01. 18.
Legalább tizenhatan életüket vesztették abban a helikopter-szerencsétlenségben, ami szerda reggel történt Kijev elővárosában egy óvodánál. Az ukrán belügy vezetése mellett drámai módon kisgyermekek is a halálukat lelték a robbanásban.

A kijevi óvoda mellett történt helikopter-becsapódásban legalább 16 ember meghalt, köztük négy gyermek, valamint az ukrán kormány több vezetője, a belügyminiszter Denisz Monasztirszkij, a miniszterhelyettes Jevgenyij Jenin és Jurij Lubkovics, a Belügyminisztérium államtitkára is. A miniszter a legmagasabb rangú képviselő, aki eddig a háború során az életét vesztette.

Helyszíni beszámolók szerint a gép Kijev elővárosában, Brovariban zuhant le egy óvoda és egy lakóépület között, azoknak nekiütközve. A becsapódás következtében nagy lángok csaptak fel, így az épületet ki kellett üríteni. Az ottlakók édességosztással igyekeztek megnyugtatni a gyermekeket, akiket sokkolt az incidens. Az ukrán rendőrfőnök tájékoztatása szerint a helikopter az állami mentőszolgálaté volt, a BBC úgy tudja, hogy a helikopter zuhanás közben előbb az óvodát találta el, azután nekiütközött a lakóépületnek is. Ukrán újságírók szerint az óvodában tartózkodók hiába próbáltak az óvóhelyre menekülni, nem értek időben oda.

Forgott a levegőben, majd becsapódott

A Guardiannek egy 14 éves fiú, aki a 17-emeletes lakóházban lakik, a helyszínen azt nyilatkozta, hogy az ablakból látta, ahogy egyszer csak megjelenik a helikopter. Azt mondta, szerinte egyszerűen nem vették észre az épületet, mert akkora volt a köd. Hirtelen emelkedni kezdtek, de sikertelenül, és akkor kezdtek zuhanni. Egy 7 éves fiú az osztályterme ablakából látta az esetet, ő a barátaival arról számolt be, hogy a gép pörögni kezdett a levegőben, majd hatalmas robbanást hallottak. Egyes részei az óvoda épületére csapódtak.

Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója arról tájékoztatott, hogy a balesetben 29 ember sérült meg, köztük 15 gyermek. Beszámolók szerint égési sérülésekkel kerültek kórházba.

Azt viszont nem tudták elmondani, hogy pontosan mi miatt zuhanhatott le a helikopter. A Legfőbb Ügyészség arra utasította Ukrajna Biztonsági Szolgálatát, hogy teljes körűen vizsgálja ki a szerencsétlenség körülményeit. Közleményükben azt írják, hogy jelenleg nyomozók és szakértők dolgoznak a helyszínen, a baleset minden lehetséges változatát mérlegelik.

Alacsonyan repülhettek

Elemzők szerint az eset hátterében az állhat, hogy a rakéták elkerülése érdekében a helikopterekkel rendre alacsonyan szállnak, ezzel lényegében a radarok észlelési magassága alatt lehet mozogni. Ez viszont egyáltalán nem veszélytelen, és kifejezetten stresszes is a pilóták számára különösen lakott övezetben, ahol fákat, épületeket kell kikerülni, ami ködös, sötét időben különösen nehéz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „szomorú tragédiának” és „fekete reggelnek” minősítette a tragédiát. A hírek szerint a helikopteren kilencen utaztak, a belügyi vezetés mellett az asszisztenseik és a helikopter személyzete. Zelenszkij már arról írt, hogy a helikopter propellere csapódott az óvodába.

Az eset kapcsán több vezető politikus részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, köztük Novák Katalin magyar államfő is.

Az ukrán belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a helikopter éppen Harkiv felé indult, ahol több tisztviselővel lett volna találkozójuk.

Zelenszkij bizalmasa volt

Monasztirszkij nevét talán akkor ismerte meg szélesebb körben a világ, amikor a sajtó kérdésére elmondta, hogy a háborúnak Putyin halálával kellene véget érnie, akár ukrán akár orosz közreműködéssel sikerül azt elérni.

A belügyminiszter Zelenszkij nagyon szoros bizalmasa volt, 42 éves jogász végzettségű kormánytag. Az önéletrajza szerint évekig tanított jogot, majd elhatározta, hogy az elméletből gyakorlatra vált és belépett a politikába. Részt vett a 2014-es maidani eseményeket követő igazságügyi reform kialakításában, belügyminiszternek 2021 júliusában nevezték ki.

A Telegramon közzétett felvételeken láthatóak a helikopter roncsai, a sűrű füst és a lángok is, amit a becsapódás okozott. A sajtó fotóin pedig látható, ahogyan a gyászolók virágokat, mécseseket, és plüssállatokat helyeznek el a tragédia helyszínén.

(BBC, CNN, RT, Guardian)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!