hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Biztonsági szakértők szerint vége a béke korának
Borús kilátások
Biztonsági szakértők szerint vége a béke korának

A müncheni folyosókat az a baljós érzés lengte be, hogy Európa a második világháború vége óta ismert békés idők végéhez érkezett.(Fotó: AP / Matthias Schrader)

2024. 02. 22.
A világ több száz politikusa, biztonsági és katonai szakemberei, óriásvállalatának vezetői sereglettek idén is Münchenbe, hogy többek között az Európa előtt álló biztonsági kihívásokról tárgyaljanak. A háborús hangulat, a béke temetése és a politikai bizonytalanság jellemezte a konferenciát, melyen nem sok konkrét lépés történt.

A müncheni Bayerischer Hof és környéke hatvanadik alkalommal adott helyet a biztonságpolitikai konferenciának (MSC), ahol kis túlzással mindenki ott volt, aki számít. A fórum egyébként kicsit több mint 60 éve, 1963-ban került először megrendezésre, még a hidegháború idején, azzal a céllal, hogy a béke és a prosperitás munkálása mellett diplomáciai egyeztetések helyszínéül is szolgáljon.

Éppen ezért például Antony Blinken amerikai külügyminiszter előszeretettel utal „diplomáciai villámrandiként” a konferenciára, melyet idén a résztvevők és a média képviselői is szokatlanul komor és szorongással, kétségbeeséssel teli hangulatúnak írtak le, ahol a gondokról rengeteg szó esett, hatékony megoldásokról annál kevesebb.

Az Euractiv beszámolója szerint a konferencia résztvevői közül a zsúfolásig megtelt müncheni folyosókat az a baljós érzés lengte be, hogy Európa a második világháború vége óta ismert békés idők végéhez érkezett. Az MSC éves jelentése emellett kormányközi lose-lose dinamikára is figyelmeztetett, egy lefelé ívelő spirálra, ami veszélyezteti a fennálló együttműködéseket és aláássa a fennálló nemzetközi rendet. A hangulatot talán a megválasztott finn elnök, Alexander Stubb foglalta össze a legjobban, amikor azt mondta, hogy „ez a mi generációnk 1918-as, 1945-ös, 1989-es pillanata”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!