hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pattanásig feszült helyzet: áll a bál az Egyesült Államok határain
Hol a határ?
Pattanásig feszült helyzet: áll a bál az Egyesült Államok határain

Fotó: AP / Eric Gay

2024. 02. 07.
8 millió illegális migráns, majd 2 millió, akik sohasem találkoztak határőrökkel, és rekord léptékű illegális határátlépés egyetlen hónap alatt – Joe Biden elnökségének első három évének bevándorlási statisztikái. A bál pedig nemcsak délen áll, hanem északon is, és az sem elhanyagolható probléma, hogy ez a tömeg hol köt ki, miután sikeresen bejutott az Egyesült Államokba. 

Vasárnap végre sikerült elfogadni a szenátusban egy olyan törvényjavaslatot, amely az Egyesült Államok úgynevezett „külföldi konfliktusokra” szánt támogatásait tartalmazza, köztük 60 milliárd dollárt Ukrajnának, 14 milliárdot Izraelnek, és még 10 milliárdot humanitárius célokra, a Gázai övezetbe. Mindezek mellett egy sor intézkedés is található a 370 oldalas szövegben a déli határon kialakult krízishelyzetre vonatkozóan, például ezentúl nehezebb lesz valakinek menedéket kérni, viszont azoknak a migránsoknak, akik bizonyíthatóan üldözést szenvedtek el, megengedi, hogy munkát vállaljanak, és az országban maradjanak. Tartalmaz még 20 milliárd dollár extra finanszírozást arra, hogy a Nemzetbiztonság sikeresen tudja elfogni az illegális bevándorlókat, különös tekintettel azokra, akik fentanilt, vagy más drogokat csempésznek be az országba. 

A törvényjavaslat véget vet egy olyan gyakorlatnak is, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy ha elfognak egy illegális bevándorlót, azt szabadon elengedjék az Egyesült Államok területén, amennyiben menedékkérelmet ad be. Arra is mindössze négy évet hagynak meg, hogy a már elindított menedékkérelmek lezárását a hatóságok teljes egészében elvégezzék. 

Joe Biden, aki mindeddig kitartott amellett, hogy a déli határon nincs semmiféle krízis, január végén elismerte, hogy a déli határ egyáltalán nem biztonságos. Ezt a statisztikák is alátámasztják, ugyanis december hónapban még az Obama-kormányzat idejéhez képest is rekord létszámú illegális határsértőt fogtak el, összesen 302 034 embert, ami például majdnem megegyezik a 2017 évben összesen elfogott illegális határátlépők számával (303 916). 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!