hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi lesz Gázával a háború után?
Elképzelések a háború utáni helyzetre
Mi lesz Gázával a háború után?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 11. 08.
Miközben a második hónapjába lépett a Hamász október 7-ei pogromszerű támadása nyomán elindított izraeli katonai akció a terror­szervezet felszámolására, elkezdődtek a találgatások arról, mi is lenne a Gázai övezet sorsa a háború után.

Egyelőre úgy tűnik, hogy mind a Hezbollah, mind Irán tartózkodik attól, hogy teljes frontot nyisson Izraellel szemben, miközben mind retorikában, mind jelzésértékű katonai akciókkal érzékeltetik azt, hogy ez a helyzet bármikor megváltozhat. A „fekete szombatot”, a Szimchát Tóra ünnepen végrehajtott borzalmas mészárlást követően küszöbönállónak látszott egy regionális háború kirobbanása, ami nyilvánvalóan túlmutatna az izraeli–Hamász konfliktuson, de még a palesztin kérdésen is. Ezért az első hetekben félre is tették a politikusok a „mi lesz majd” kérdését.

Ahogy csökkent az azonnali eszkaláció veszélye és megindult az izraeli szárazföldi invázió, úgy került előtérbe az, hogy ki uralja majd a jövőben a Gázai övezetet. Abban egyetértés mutatkozik Izrael és a nemzetközi közösségnek a zsidó állam önvédelmi jogát elismerő része között, hogy a Hamásznak és a vele szövetségben lévő olyan terrorszervezeteknek, mint az Iszlám Dzsihád a jövőben semmilyen szerepe, sem jelenléte nem lehet az övezetben.

A Hamász végső háborúja

Sajátos módon azzal a Hamász is egyetért, hogy nem céljuk a Gázai övezet kormányzása. Miután a terrorszervezet csúcsvezetőinek többsége nem a gázai alagútrendszerben bujdokol, hanem luxuskörülmények között különböző arab-iszlám országokban él, így az sem meglepő, hogy szabadon nyilatkoznak a világ vezető médiumaiban, ahol nyíltan beszélnek arról, hogy céljuk egyáltalán nem a palesztin lakosság életkörülményeinek javítása, hanem a zsidó állam elpusztítása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!