hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izraeli hadsereg szóvivője a Heteknek: Nem mi akartuk!
„Nincs más választásunk, folytatni kell”
Izraeli hadsereg szóvivője a Heteknek: Nem mi akartuk!

Fotó: Kulifai Máté

2023. 11. 08.
Az egész világnak fel kell készülnie hasonló terrorcunamikra, mint ami Izraelben történt október 7-én. Erről beszélt lapunknak az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Doron Spielman őrnagy, akivel a kegyetlen mészárlások helyszínén beszélgettünk.

   Több túlélő elmondta, hogy sok órába telt, mire az első rendőrök, katonák megérkeztek a a kibucokba. Mi lehet ennek a hátterében? Tudom, hogy folyik a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogyan is történhetett meg az egész Hamász-támadás, de tud valamit mondani azzal kapcsolatban, miért került akár fél napba is, hogy a helyszínre érkezzenek a hatóságok?

Először is hadd mondjam el, óriási mulasztás történt, ezt nem lehet szépíteni. Ez kétségtelenül mulasztás volt. Az IDF, az Izraeli Védelmi Erők azért létezik, hogy megvédje az állampolgárokat, és azokban a pillanatokban nem voltunk itt, hogy megvédjük őket. Ezért teljes mértékben vállaljuk a felelősséget. Hogy mindez hogyan történhetett meg, abban számos faktor közrejátszott, nem tudunk egyszerű választ adni a kérdésre. A vizsgálattal kapcsolatban pedig: éppen azért folyik vizsgálat, mert bonyolult az ügy, óriási mulasztás történt, ami számos komponensű. Nem azoknak az embereknek az egyéni akaratán múlt, akik eljöttek a helyszínre, a különleges erők, rendőrség, katonaság, a katonai kiképzésben részesült helyi lakosok. Ők messze túlszárnyalták a természetes elvárásokat. Voltak olyan rendőrök, akik egyedül mintegy 20 terroristával tudtak végezni. Azok a katonai egységek, amelyek először akcióba léptek, egy sokkal nagyobb tragédiát akadályoztak meg.

A Hamász azért jött, hogy egész Dél-Izraelt elfoglalja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!