hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a halál után: Így dolgozza fel Izrael a Hamász terrorját
Hogy tudnak ezek után mosolyogni?
Élet a halál után: Így dolgozza fel Izrael a Hamász terrorját

Rengeteg nyugdíjas katona is felöltötte az egyenruhát a támadás hírére.(Fotók: Kulifai Máté)

2023. 11. 16.
Egy napnyi holokauszt. A legtöbben csak így tudják szemléltetni azt a tragédiát, ami október 7-én érte az izraelieket. Az országban mégsem a gyászhangulat uralkodik, zavarba ejtően sok a vidám, reményteli, tettre kész, mosolygós ember az utcákon. És ennek meg is van az oka.

„Én tanítottam meg lőni azokat, akik megtisztították a kibucot, amit láttál” – mondja nekem kiváló angolsággal egy alig 20-21 éves srác, talpig egyenruhában, jegeskávét iszogatva a Gázai övezet közelében fekvő benzinkútnál. Hihetetlennek tűnik, de igaz – Izraelben ez nem meglepő, szinte mindenkinek kötelező a katonaság, a lányoknak éppúgy, mint a fiúknak. Gimi után 2-3 év harci kiképzés, ez az izraeli túlélés záloga.

Katonák vannak mindenhol, szemérmetlenül fiatalok és meglepően vidámak, és ezt szóvá is teszem az egyik lánynak, hogyan tudnak ilyen dráma után mosolyogni? Elmondja, hogy az első napokban zokogva, bénultan feküdtek otthon, nem nagyon tudták feldolgozni, ami történt. Azóta viszont megállás nélkül dolgoznak a hadsereg kötelékében, hogy legyőzzék a Hamászt Gázában. Azt mondja, ez a titka a vidámságuknak: van mit tenni, nem állnak meg, ebben a háborúban győzniük kell.

S tényleg, Izraelben lényegében mindenki akar tenni valamit a nemzetéért: tőlem pár méterre ugyanannál a benzinkútnál például Rona-Lee Schim’on, a Magyarországon is rendkívüli népszerűségnek örvendő izraeli sorozat, a Fauda sztárja álldogál. Amikor rákérdezek, hogy „mi járatban”, nyomban mondja, a hadseregnek segít, az öccse harcol is. Nem ő az egyetlen: szinte minden járókelőnek van olyan rokona, aki valamilyen módon, de fegyverrel harcol az ellenséggel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!