hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkosszolgálatok célkeresztjében: közellenséggé válhatnak a keresztények
Hit és nemzetbiztonság
Titkosszolgálatok célkeresztjében: közellenséggé válhatnak a keresztények

Egy februárban napvilágra került FBI-jelentés radikális csoportként megfigyelés alá vonta volna a tradicionális katolikusokat.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 03. 09.
Nagy felháborodást váltott ki az elmúlt hetekben, hogy az FBI egy kiszivárgott dokumentuma szerint a szervezet kockázati tényezőként tekint a politikailag aktív kereszténységre.

A ’70-es évek közepén egyre több információ látott napvilágot arról, hogy az amerikai hatóságok paranoid hidegháborús védekezési mániája milyen túlkapásokat szült. Kiderült például, hogy csak az FBI 500 ezer aktát vezetett belföldi magánszemélyekről és csoportokról, akiket megfigyelés alatt tartott. Azonban a kongresszus végül nem hozott semmilyen törvényt ennek rendbetételére, mivel Edward H. Levi főügyész kiadta a saját irányelveit az FBI-ra vonatkozóan. A róla elnevezett Levi-irányelvek (Levi Guidelines) korlátozta, hogy milyen információkat gyűjthetnek a hatóságok az állampolgárokról, és a teljes körű nyomozást is csak abban az esetben tette lehetővé, ha világos és egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy egy személy vagy csoport veszélyt jelent a nemzet biztonságára. Az intézkedés célja az volt, hogy senki ne kerüljön kormányzati megfigyelés alá csak azért, mert népszerűtlen vagy vitatott politikai nézeteket vall.

Vissza a jövőbe

Ugyan egy főügyészi rendelkezés gyors és hatékony, hátulütője, hogy egy újabb főügyész ugyanilyen könnyen megváltoztathatja vagy eltörölheti. Erre a sorsra jutottak a Levi-irányelvek is, nagyjából 30 évvel később, a szeptember 11-i terrortámadások nyomán. 2002-ben és 2008-ban is újabb módosításokat eszközöltek, így az új szabályozás már közelebb állt a „cél szentesíti az eszközt” elvéhez: a terrorizmussal szembeni küzdelem feljogosította az FBI-t, hogy megfigyeljen amerikai állampolgárokat és nyomozást folytasson utánuk. Még a támadás napján kidolgoztak a Pentagon számára egy megfigyelési tervet, az NSA (National Security Agency) vezetői pedig három nap alatt döntést hoztak arról, hogy az amerikaiak digitális kommunikációját figyelni fogják.

A kongresszus is megtette a magáét: villámgyorsan, másfél hónappal a terrorcselekmény után megszavazták a Patriot Act nevű törvényt, hogy megkönnyítsék a hatóságok hírszerző munkáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!