hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tolerancia, progresszió és gender: így építik az új világot a szavak újraértelmezésével
A szavak ereje és a szabadság: hogyan változik a világ a jelentésváltozás által?
Tolerancia, progresszió és gender: így építik az új világot a szavak újraértelmezésével

Feminista tüntetés Varsóban. A genderpropaganda díszlete a szolgálólány jelmez.(Fotó: AP / Czarek Sokolowski)

2021. 12. 21.
Hosszú ideje tapasztalható, hogy bizonyos, egykor pozitív tartalmú fogalmak (többek között a tolerancia is) napjainkban új tartalommal töltődnek meg. Ez sokszor zavart okoz az emberben, különösen, ha a valamikor szívesen használt fogalmak új tartalmával nem tud azonosulni. Ugyanakkor fennáll az a veszély is, hogy a korábbi pozitív kötődése miatt az ember elfogadja az új tartalmat és ehhez igazítja világlátását.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A szónak valóságteremtő ereje van, ezért érdemes átgondolnunk ezt a jelenséget, amelynek esetleges végeredménye egy olyan világ lehet, amelyben már nem érezzük magunkat jól. Azt, hogy a nyelv, a beszéd rendelkezik valóságteremtő erővel, John Langshaw Austin brit filozófus és nyelvész írta le tudományos elmélet formájában. Arra tett megállapításokat, hogy beszédünkkel nem csupán leírjuk a valóságot, hanem formáljuk is azt.

Megállapította, hogy ha egy személy a megfelelő felhatalmazással, egyértelmű szabályok által kijelölt cselekedetsort hajt végre, akkor az változást eredményez a valóságban. Ezt nevezzük beszéd-tett elméletnek. A mindennapokból is számos példát hozhatunk erre. Ez a magyarázata annak, ha egy „kigyúrt” bűnöző remegve várja az ítéletét a bíróságon, amelyet esetleg egy negy­venöt kilós bírónő hirdet ki. Csupán azzal, hogy a bíróságon vagyunk, a bíró talárt visel és az államtól van a felhatalmazása, képes megváltoztatni a vádlott életét: a bíró szavai által a szabad emberből fogvatartott lesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!