hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zombiügy: Prostituált boszorkánnyal szabadulnának meg Trumptól
Napokon belül letartóztathatják a volt amerikai elnököt
Zombiügy: Prostituált boszorkánnyal szabadulnának meg Trumptól

Az alkotmány nem zárja ki azt, hogy egy megvádolt vagy elítélt személy indulhasson közhivatalért, beleértve az elnöki posztot. (Fotó: AP / Andrew Harnik)

2023. 03. 23.
Donald Trumppal kapcsolatban nem először hangzik el a történelmi jelző: ezúttal ő lehet az első volt amerikai elnök, akit egy politikailag elfogult jogi apparátus vád alá helyez és börtönbe juttat, az elnökségért folyó kampány kellős közepén.

Trump elnökválasztási kampánystábja politikai motivációjú „boszorkány­üldözésnek” minősítette a manhattani kerületi ügyész, Alvin Bragg azon törekvését, hogy vádat emeljen ellene. A volt elnök szerint a Soros György támogatását élvező, demokraták által kinevezett ügyész azért támadja, mert jelenleg toronymagasan ő a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns a Republikánus Párton belül.

Bragg az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni a vádesküdtszéknek azzal az üggyel kapcsolatosan, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. A színésznő azt állította, évekkel korábban viszonya volt Trumppal, aki a pénzért cserébe arra kérte, hallgasson. Cohen 2018-ban vallomást tett azzal kapcsolatban, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, azt állítva, hogy a volt elnök utasította őt a kifizetésekre.

Trump vélhetőleg egy baráti fülesre hivatkozva néhány nappal ezelőtt belengette, hogy a keddi napon letartóztathatják, és híveit tüntetésre szólította fel. „A korrupt és magasan átpolitizált manhattani kerületi ügyész irodájából származó, illegálisan kiszivárogtatott információk arra utalnak, hogy a toronymagasan vezető republikánus jelöltet és az Amerikai Egyesült Államok volt elnökét, úgy, hogy semmiféle bűncselekményt nem tudnak rábizonyítani, jövő hét kedden letartóztatják” – írta Truth Social nevű saját közösségimédia-oldalán, majd hozzátette: „Tiltakozzatok, vegyük vissza a nemzetünket!”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!