hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Káoszba taszítják Izraelt, hogy megszabaduljanak Netanjahutól
Hogyan tud hatékonyan fellépni Irán ellen egy megosztott Izrael?
Káoszba taszítják Izraelt, hogy megszabaduljanak Netanjahutól

Több mint nyolc hete tartanak a tüntetések Izraelben.(Fotó: AP / Oded Balilty)

2023. 03. 09.
A zsidóság a napokban ünnepli a Purimot, arra emlékezve, hogy hogyan is sikerült a kiirtásukra irányuló tervet meghiúsítaniuk. Most, mikor Irán egy hajszálnyira van csak az atombombától, hatalmas veszélyt jelent a belső megosztottság.

Új év, új viharok a Szentföldön is. Előző számunkban az Izraelben dúló, több ízben erőszakba csapó tömegtüntetési hullám és a jogi reform hátterét vizsgáltuk meg szakértői szemmel, azonban a Netanjahu-kormánnyal szemben tornyosuló problémák csak egy részét képezik a demonstrációk.

2023 januárjától kezdve Izraelen az elmúlt évek legsúlyosabb terrorhulláma söpört végig. Kérdés azonban, hogy miért most? Vannak, akik egyértelműen ezért is a jelenleg regnáló kormányt okolják, mondván, egy nacionalista, jobboldali kormány csak provokálja Izrael ellenségeit. Mások szerint a belső széthúzáson bátorodtak fel a terroristák. Érdekes szempont viszont az is, hogy azután, hogy Donald Trump 2018-ban beszüntette a Palesztin Hatóság támogatását mindaddig, míg az terroristáknak és családjaiknak kifizetéseket eszközöl, a rákövetkező évben csaknem felére, majd pedig közel nullára esett vissza a terrorizmus halálos áldozatainak száma. Röviddel azután azonban, hogy a Biden-kormány bejelentette, újraindítja a Palesztin Hatóság támogatását, az áldozatok száma ismét megugrott, 2021-ben 17-re, 2022-ben pedig 35-re. Idén csupán az első két hónapban már 14 ember vesztette életét palesztin terrortámadásokban, ami felkorbácsolta az indulatokat azon telepes izraeliek körében, akik sokadjára voltak kénytelenek végignézni, ahogy a palesztinok cukorkák és sütemények osztogatásával ünneplik meg a zsidó áldozatokat.

Némelyeknél el is pattant a húr, száz házat és 35 autót gyújtottak fel Huwarában, nem bízva az izraeli kormány vagy a hadsereg megtorló képességeiben. Azonban nemcsak polgári, politikusi szinten is elszabadulni látszottak az indulatok: az izraeli pénzügyminiszter, Bezalel Smotrich egy nyilatkozatában kijelentette: „Huwara falut meg kellene semmisíteni.” A miniszter később a felháborodás hatására igyekezett megmagyarázni, természetesen nem akar ártatlan civileket bántani. Tom Nides, az USA izraeli nagykövete felháborítónak találta az izraeli pénzügyminiszter kijelentését. „Ha tehetném, kidobnám a repülőből, amikor éppen Washington felé repül” – reagált a hírek szerint. Az amerikai kormányban az is felmerült, hogy a minisztertől megtagadják-e az országba történő beutazáshoz szükséges vízumot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!