hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Nem vagyok biztos benne, hogy nem külföldről gerjesztik a feszültséget Izraelben”
Interjú a Kohelet Policy Forum aligazgatójával az izraeli igazságügyi reformról és a tüntetésekről
„Nem vagyok biztos benne, hogy nem külföldről gerjesztik a feszültséget Izraelben”

Fotó: AP / Ariel Schalit

2023. 03. 02.
Hetek óta dúlnak az indulatok, tömeges megmozdulásokra kerül sor Izrael-szerte azon jogi reform kapcsán, mely a kormány szerint a szélsõbaloldal túlzott befolyásának vetne véget, ellenzõi szerint azonban magának a demokráciának. A kérdésrõl Ran Bar-Josafat jogi szakértõt kérdeztük.

Miért tartja szükségesnek a Netanjahu-kormány azt, hogy megreformálja a Legfelsőbb Bíróságot?

– Hadd kezdjem a legelején. Mikor Izrael megalakult, jelen volt a szándék arra, hogy alkotmányt is alkossanak az aprócska zsidó nemzetnek, de nem sikerült eljutni idáig. Ehelyett, két évre rá kompromisszumos megoldás született, mely a Harari-döntés néven ismert. Ebben le lett fektetve, hogy egy egész alkotmány megírása helyett részletekben készítik majd azt el, apránként egyezve meg a cikkelyekben, melyből a végén majd összeáll egy egész. Eleinte olyan kérdésekkel kapcsolatosan született megegyezés, hogy Izrael parlamentáris vagy prezidenciális, azaz elnöki rendszeren alapuljon-e, milyen számban határozzuk meg a bírók és a miniszterek számát, stb.

Majd az 1990-es években két további alaptörvény – a foglalkozási szabadságról és az emberi méltóságról, illetve szabadságról – is elfogadásra került, mindkettő viszonylag kevés szavazattal. A törvény szövegében viszont feltüntették, hogy megváltoztatni csak szupertöbbséggel, azaz a 120 fős parlament 61 szavazatával lehet. Másfél évvel később a Legfelsőbb Bíróságnak egy nagyon egyszerű kérdést kellett megválaszolnia: van-e Izraelnek alkotmánya, és ha igen, a Legfelsőbb Bíróság elkaszálhat-e törvényeket. A sokak által alkotmányos forradalomnak tartott Mizrahi-döntés óta a jogi testület az alaptörvények legfőbb státuszának védelme érdekében jogosult elutasítani törvényeket vagy azok rendelkezéseit. Az évek során a Legfelsőbb Bíróság 22 törvényt és számos kormányzati döntést utasított el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!