hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Napokon belül eldől Erdogan sorsa
A mérlegen: 100 év köztársaság és 20 év Erdoğan
Napokon belül eldől Erdogan sorsa

Fotó: AP / Emrah Gurel

2023. 05. 11.
Öt év után ismét keresztúthoz érkezett Törökország, a szavazóknak újból elnököt és parlamentet kell választaniuk. A május 14-ére kiírt voksolás legfőbb tétje: Erdoğannal vagy nélküle folytatja-e tovább az idén 100 éves köztársaság.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Túlzás nélkül korszakos változást hozna a 85 milliós Törökország életébe, ha a 2003 óta – hol elnöki, hol miniszterelnöki minőségben – hatalmon lévő Recep Tayyip Erdoğant a hét végére leváltanák. Az országirányítás harmadik évtizedére készülő török vezető azonban ezt nem meglepő módon nem nézi tétlenül.

A politikai légkör az előzetes felmérések szerint úgy áll, hogy a mostani választás lehet a legszorosabb azóta, hogy Erdoğan hatalomra került. A legfrisseb országos közvélemény-kutatások nagyobbik része azt mutatja, hogy alig pár százalék választja el egymástól a két elnök­aspiránst – a Financial Times több kutatást átlagoló becslése szerint Erdoğan 45,4, míg legfőbb ellenfele, a hatpárti ellenzéki koalíció elnökjelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu 48,1 százalékon állt a hét elején.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!