hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki támadja valójában a demokráciát Izraelben?
Gyászba borult fél zsidó állam a jogi túlhatalom megnyesését követően
Ki támadja valójában a demokráciát Izraelben?

Fotó: AP / Ariel Schalit

2023. 07. 27.
Hisztéria az utcákon, fekete címlapok a baloldali napilapokon Izraelben. Netanjahu jobboldali kormánykoalíciója megszavazta a törvényt, melynek értelmében észszerűtlenségre hivatkozva a Legfelsőbb bíróság nem kaszálhat el többé parlament által elfogadott törvényeket.

Órákkal azután, hogy az utolsó kompromisszum elérésére és a hónapok óta tartó alkotmányos válság enyhítésére irányuló törekvések is összeomlottak, és az izraeli parlament, a Kneszet ratifikálta a széles körben kritizált, a Legfelsőbb Bíróság túlhatalmának visszametszésére irányuló első törvényt, ismét elkeseredett tömegtüntetések rázták meg az országot.

A törvénymódosítást, mely korlátozza a Legfelsőbb Bíróság azon hatalmát, hogy kormányzati döntéseket tegyen semmissé amennyiben „észszerűtlennek” ítéli meg azokat, 64–0 arányban megszavazták, miután az ellenzéki törvényhozók a voksolás előtt demonstratíve elhagyták a termet, szégyennek nevezve az aktust.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök televíziós beszédében kijelentette, a bíróságok függetlenek maradnak, és reméli, hogy november végéig sikerül megegyezésre jutni az ellenzékkel a többi jogi reformról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!