hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A bombázás sem állíthatja meg: már 100 millió forintnyi segélyt küldött Ukrajnába a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata
"Ha egy tag szenved, valamennyi együtt szenved vele"
A bombázás sem állíthatja meg: már 100 millió forintnyi segélyt küldött Ukrajnába a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

Kovács Sándor évtizedek óta segíti a rászorulókat, de ilyen pusztítást még sehol sem látott.(Forrás: HISZ)

2023. 02. 02.
Visszafoglalt, de sok szempontból magára hagyott kelet-ukrajnai régióban járt a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata. A segélyszervezet munkatársai hatalmas pusztítással szembesültek Északkelet-Ukrajnában.

„Mielőtt reggel hazaindultok, imádkozzunk!” – kérte az ukrajnai lelkész a magyarországi szeretetszolgálat munkatársait. Ahogy kimondták az áment, hatalmas robbanást hallottak. Bomba csapódott be a közelben, de szerencsére nem túl közel: nagyjából 5-10 kilométerre a gyülekezeti háztól. A Harkiv megyei keresztény közösségek megedződtek a heves harcok alatt. Volt olyan izjumi gyülekezeti ház, amit találat ért és teljesen kiégett, miközben a hívek az épület pincéjében húzták meg magukat. Kint folyamatosan ropogtak a fegyverek, és ha valamiért kimerészkedtek az udvarra, azonnal tüzet nyitottak rájuk gránátvetőkkel. Kivárták a végét, és bár óriási a pusztítás mértéke, most úgy tűnik, a közvetlen életveszély réme – ki tudja meddig –, de továbbállt. Most másféle veszély fenyeget, ami ugyanannyira halálos, mint egy lövedék, legfeljebb lassabb: az éhezés.

Pontosan ezért érkezett Északkelet-Ukrajnába a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ): rengeteg élelmiszert, gyógyszert, háztartáshoz szükséges dolgokat és ruhát vittek a visszafoglalt ukrán régióba. Kovács Sándor, a HISZ elnöke nem ma kezdte – ahogy ő fogalmaz – 35 éve, hogy először megfogott egy ruháscsomagot, és azóta rendíthetetlenül ott van csapatával, ahol a legnagyobb a szükség. Izjum környékén bizony óriási szükség van rájuk: Sándor, aki – szintén az ő megfogalmazása szerint – „sokat látott csataló”, sehol nem találkozott ennyi elgyötört arccal, mint itt: nagyon sokan éheznek és járják az utcákat, hátha belebotlanak segélyszervezetek munkatársaiba. Az orosz csapatokat tavaly ősszel verték ki innen az ukránok, és bár az ottmaradtak örülnek, hogy nem maradtak Moszkva fennhatósága alatt, a régió ellátása finoman szólva sem kielégítő.

Az ukrán hatóságok ezért kifejezetten támogatják a keresztény segélyszervezeteket és velük együttműködő gyülekezeteket. Ebben látják a biztosítékát annak, hogy a segítség tényleg oda érkezik, ahova kell.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!